Ironmaster - Järnkriget

  • Svensk titel: Ironmaster - Järnkriget
  • Originaltitel: La guerra del ferro
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2011-02-16

Recension - Blu-ray/DVD

Vuud anser sig vara den rättmätige efterträdaren till stammens tron men den nuvarande hövdingen håller inte med. Istället vill han se den präktige Ela i den rollen. Vuud blir rasande och efter att i vredesmod dödat hövdingen blir han förvisad från byn. Under sin flykt hamnar han mitt i ett vulkanutbrott och får nu kämpa mot lavaströmmarna. Plötsligt upptäcker han ett främmande föremål – en stor bit järn! Snart inser Vuud att denna tingest kan bli ett mäktigt vapen och att han med just detta vapen kan döda Ela och alla andra som motsätter sig honom. Järnåldern har börjat...

”Ironmaster” är en italiensk fantasy/action från 1983, signerad Umberto Lenzi. Det är inte direkt en historietrogen skildring av järnåldern, men det är en förbannat kul berättelse! Den arge Vuud spelas av George Eastman (”Keoma”, ”Stagefright”), eller Luigi Montefiori som han egentligen heter. Med hjälp av sitt perfekta skägg gör han en skön prestation som ärkeskurk. Den gode Ela spelas av muskelberget Sam Pasco, som inte gjort någon annan film alls i sin karriär. Med sitt långa hår och höftskynke ser han främst ut som en av medlemmarna i Manowar. Det är en ganska stel insats han gör, speciellt jämfört med Eastman, men det funkar förvånansvärt bra ändå.

Det här är verkligen roligt, åtminstone för en gammal räv som undertecknad och därav mitt höga betyg. Jag vet ärligt talat inte hur pass väl den faller dagens ungdom i smaken, men varför inte ge den en chans åtminstone?

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer