Julias första gång

  • Svensk titel: Julias första gång
  • Originaltitel: Es war nicht die Nachtigall
  • Speltid (min): 84
  • Release (Blu-ray/DVD): 2011-01-19
  • IMDb: Julias första gång

Recension - Blu-ray/DVD

Den unge och oerfarne Pauli sitter på tåget hem. Han har ledigt från internatskolan och ser fram emot att få träffa sin far och sina kompisar igen. I samma kupé sitter en sexig donna och flirtar med honom. Pauli vet inte riktigt vad han ska göra och när en annan herre gör dem sällskap i kupén går snart hennes intresse över till den nye istället och det tar inte lång tid innan de båda har det lite extra roligt på tågtoaletten. Jodå, såatte...

När Pauli kliver av på perrongen hemma och möter upp sin far får han det överraskande beskedet att pappans nya flickvän ska åka med dem. Vem det är? Gissa en gång... Väl hemma möter Pauli upp med sina kompisar igen, och framförallt Andrea. Precis som Pauli har hon nyligen fyllt 18 och precis som Pauli är hon fortfarande oskuld. Attraktionen mellan de båda är uppenbar, men ingen verkar våga ta det första steget. Men Pauli är inte den enda som är intresserad av Andrea, hans pappa kan mycket väl tänka sig att göra henne till kvinna...

”Julias första gång” är ett erotiskt drama från 1974, regisserad av Sigi Rothemund (som under pseudonymen Siggi Götz också gjorde många av de ökända Tyrolerfilmerna). I titelrollen som Julia (som egentligen är Andrea – ser ni filmen så förstår ni) ser vi ingen mindre än Sylvia Kristel, som samma år slog igenom stort som Emanuelle i filmen med samma namn.

Lika bra att få det sagt med en gång: Det här är inte porr. Visst, det är lite naket, men inte värre än i en vanlig high school-komedi. Det är snyggt foto och miljöerna är imponerande. Filmen andas betydligt mer kvalitet än regissörens Tyroler-filmer, men samtidigt var de inte heller gjorda med samma intention.

Jag erkänner direkt att jag inte hade några större förväntningar på filmen, men jag blev positivt överraskad. Jag kommer kanske inte att se om den en gång i månaden, men jag är övertygad om att jag kommer att plocka ned den från hyllan åtminstone ett par gånger om året.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer