Phone Booth

  • Svensk titel: Phone Booth
  • Originaltitel: Phone Booth
  • Release (Bio): 2003-04-11
  • Release (Blu-ray/DVD): 2003-07-30
  • Tagline: Your life is on the line.

Recension - Blu-ray/DVD

Många turer har det varit, fram och tillbaka. Först var det tänkt att både Will Smith och Jim Carrey skulle spela huvudrollen innan den till slut hamnade hos det nya stjärnskottet Colin Farell. Som för övrigt redan jobbat med regissören Joel Schumacher i ”Tigerland”. När filmen väl var klar så drabbades den av nya problem. Nämligen verkligheten och de pågående dödsskjutningarna runt om och i Washington.

Stu Shepard (Farell) är en man mitt uppe i Manhattans tempo. Han har saker på G både här och där och han använder sig gärna för av mindre fina metoder för att nå dit han vill som någon allt i allo för stadens stjärnor. Men en dag i en av stadens få verksamma telefonautomater så ringer telefonen strax efter att han lånat den. Av ren reflex när det ringer så svarar han. Något som han kanske skulle ha låtit bli, då det i andra änden är en man som påstår sig ha sikte på honom. Skrattet sätter Stu snart i halsen då lasersiktet glider sakta över hans kropp…


Förra året så kom en liknande film med Wesley Snipes som heter ”Liberty stands still” på video. Likheterna är slående lika fast dom skiljer sig lite i tillvägagångssättet. En helt okej film som tåls att jämföras med, men inte här och nu.
Det är en mycket originell idé och också mycket vågad sak att få igenom alla Hollywoods pengadreglande producenter. För filmen utspelar sig alltså nästan enbart i en telefonkiosk.

Trots sin klara begränsning så är det imponerande filmskapande och även agerande från Farells sida. Han är helt klart redan en stjärna och den börjar lysa allt starkare på himlen och det bevisar han inte minst i denna i stort sett enmansshowen.

Viktigt i den här typen av film är självklart dialogen och den fungerar stundtals mycket bra men ibland så tappar den lite av sin känsla och mycket surr blir det rent naturligt. Spänningen infinner sig ganska så snart i filmen och den består faktiskt också hela den (korta) vägen. För med sin redan originella idé så lyckades jag inte riktigt helt lista ut vart filmmakarna ville ta oss, trots att jag hade mina aningar.

Filmen är väldigt kort, bara cirkus 75 minuter så det är inte mycket valuta för biopengarna rent tidsmässigt, men ändå schysst underhållning. Betyget landar svagt men tack vare mycket duktiga Colin Farell, men även klipparen ska ha stort beröm för sina insatser så lyckas betyget ändå befästa sig högt. Det är en lovande film som fortsätter i samma spår men som till sin nackdel aldrig riktigt lyckas bryta sig loss. Men manuset bjuder på självsäkerhet och fina iakttagelser av både media och det sociala samlivet. Den är också extremt smart och effektiv på att utnyttja sina resurser som är väldigt begränsade. I allt från att bygga upp karaktärer till att förstora hotbilden så är det hela tiden småsaker som håller ihop filmen. Så i slutändan är det en imponerande film. Ring…Ring…

Johan Lindström

Kommentarer