Agent 117: Uppdrag i Rio

  • Svensk titel: Agent 117: Uppdrag i Rio
  • Originaltitel: OSS 117: Rio ne répond plus
  • Speltid (min): 96
  • Release (Blu-ray/DVD): 2011-05-18
  • IMDb: Agent 117: Uppdrag i Rio

Recension - Blu-ray/DVD

Hubert Bonisseur de La Bath, alias Agent 117 i den franska underrättelsetjänsten, är ute på uppdrag igen. Den här gången leder arbetet till Rio de Janeiro där han ska återta en hemlig mikrofilm som innehåller information som kan leda till slutet för en stor nazistorganisation. Synd bara att agent 117 inte är den vassaste kniven i lådan…

Historien om agent 117 började redan 1949, då Jean Bruce släppte sin första bok om denne franske spion. Det blev ytterligare 90(!) agent 117-böcker skrivna innan Bruce avled i en bilolycka 1963. Då tog änkan över och skrev inte mindre än 143(!!) titlar, för att i sin tur efterträdas av dottern som skrev 24 böcker till. Den första filmatiseringen gjordes 1957 och efter det gjordes ytterligare sju filmer fram tills 1971.

2006 gjorde agent 117 comeback på vita duken med filmen ”Agent 117: Uppdrag i Kairo“ och Jean Dujardin i huvudrollen. Den här gången gjordes filmen mer som en parodi, dels på tidigare agent 117-filmer men även James Bond och andra spionfilmer. Filmen gjorde stor succé och en uppföljare var given. Så 2009 kom då ”Agent 117: Uppdrag i Rio”, även den med Dujardin i huvudrollen. De nya filmerna utspelar sig på 60-talet och estetiken är helt underbar. Det känns som de gamla ”Flint”-filmerna med James Coburn, fast med ännu mer härlig humor.

Alltså, det håller inte att först avnjuta en film som från början till slut bjuder på galanta damer i den ena exotiska miljön efter den andra och sedan sätta sig i den vanliga lilla skrivarhörnan (inträngd mellan en garderob och en bokhylla i en klädkammare utan fönster) och skriva en recension. Nej, nu blir det att flytta ut laptopen till altanen, hälla upp en Lagavulin (hade ingen Martini hemma), tända en Cohiba Club och börja knattra iväg på tangenterna.

Jag hade aldrig hört talas om Hubert Bonisseur de La Bath tidigare och jag hade inte en aning om vad som väntade mig, men satan i gatan vilken härlig överraskning! Filmen är så förbaskat snygg, så genuint rolig och samtidigt spännande. Dujardin har hyllats enormt för sin insats i de här filmerna, och även om jag bara sett den ena (hittills) är jag benägen att hålla med. Att filmskaparna i en scen dessutom briljant parodierar Elvis-rullen ”Fun in Acapulco” (en film jag är skamligt förtjust i) är bara en ren bonus.

”Agent 117: Uppdrag i Rio” är en kanonrulle som borde passa en bred publik. Tyvärr finns den första av de senare filmerna ännu inte utgiven på svensk DVD (den släpps under hösten), men jag kan intyga att man utan problem kan se den här utan att se den första filmen först.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer