Vem?

  • Svensk titel: Vem?
  • Originaltitel: Vem?
  • Speltid (min): 30
  • Release (Blu-ray/DVD): 2011-08-10

Recension - Blu-ray/DVD

Stina Wirséns barnböcker om ”Vem” har blivit väldigt populära bland de mindre barnen i Sverige, däribland min treåriga dotter. De ska läsas om och om igen vid läggdags, och gärna även andra tider på dagen. När så åtta av böckerna animerades och sattes ihop till en liten kortfilmssamling kändes det som ett perfekt tillfälle för dotterns allra första biobesök, och det blev minst sagt en lyckad premiär.

Nu släpps denna kortfilmssamling på DVD och jag satte därför dottern bredvid mig i soffan för att se om hon fortfarande gillade den, eller om den fått backa för ”Trassel”, ”Prinsessan och grodan” och andra, mer avancerade animerade filmer. Men så fort menybilden dök upp på TV:n blev hon överförtjust och ville absolut se hela filmen. Tre gånger. I följd.

Animationen är väldigt enkel, men jag kan inte heller se att den kunde ha gjorts på annat sätt utan att tappa Wirséns ursprungliga känsla och stil. Speltiden på ca 30 minuter totalt är perfekt för de minsta barnen och likaså tempot.

Jag har alltid gillat att läsa ”Vem”-böckerna för min dotter då jag tycker att de är ganska kul och inte så puttinuttiga som det så ofta kan bli i böcker för den här målgruppen. Filmen är precis likadan, och jag har nu själv sett den flera gånger och roas fortfarande av den.

”Vem” rekommenderas starkt till er som har lite yngre barn. Det är kvalitativ underhållning för de små – och för de vuxna.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer