Stanley Kubrick Classic Collection

  • Svensk titel: Stanley Kubrick Classic Collection
  • Originaltitel: Stanley Kubrick Classic Collection
  • Speltid (min): 230
  • Release (Blu-ray/DVD): 2011-09-07

Recension - Blu-ray/DVD

Stanley Kubrick är en regissör som inte behöver någon närmare förklaring. De flesta tänker antagligen på filmer som ”2001”, ”The Shining” eller ”A Clockwork Orange” när de hör hans namn, men färre känner kanske till hans tidiga klassiker.

Det försöker nu Studio S Entertainment råda bot på i och med släppet av ”Stanley Kubrick Classic Collection”, en box innehållandes tre av Kubricks tidigaste alster varav två ligger på IMDb Top 250.

Ärans väg

Under första världskriget bestämmer sig fransk general för att göra sig ett namn genom att låta sina mannar inta en viktig position på fältet, eller snarare försöka inta den. Det är ett omöjligt uppdrag, vilket generalen också vet, och slutar med att hundratals soldater dör i onödan. Ovillig att ta på sig något som helst ansvar för fiaskot utser generalen tre syndabockar som döms till arkebusering för ”feghet under strid”. Det är dock inte alla officerare som står på generalens sida...

”Ärans väg” är en stark krigsskildring från 1957, baserad på en roman av Humphrey Cobb. I huvudrollen ser vi ingen annan än Kirk Douglas, som efter att ha läst manuset lär ha sagt ”Filmen kommer inte dra in ett öre, men vi måste göra den!”. Det är en mörk historia, gripande och välspelad. Jag rekommenderar den starkt och det inte bara till krigsfilmsfans.

Betyg: 5/5


Spelet är förlorat

I ”Spelet är förlorat” får vi se hur den ”perfekta kuppen” mot en kapplöpningsbana går fel efter att planerna nått fel öron. Mer än så vill jag faktiskt inte säga om handlingen, filmen måste upplevas själv!

Detta är en klassisk film noir, inspelad 1956, och med Sterling Hayden i en av huvudrollerna. Det är en tät thriller som klockar in på blott 81 minuter, minuter som Kubrick utnyttjar mycket väl. Med risk för att använda en sliten fras; ”man sitter som på en nåldyna filmen igenom”. Mycket bra film som alla som kallar sig det minsta intresserade av film bör ha sett, åtminstone en gång.

Betyg: 5/5


Killer's Kiss

Den sista filmen i boxen är också den äldsta, 1955 släpptes ”Killer's Kiss” och det handlar även här om en klassisk noir. Vi bjuds på ett riktigt triangeldrama mellan en boxare, en vacker dansös och en hårdkokt gangster. Givetvis är båda männen hopplöst förälskade i denna kvinna, vilket förstås leder till problem.

”Killer's Kiss” är den film i samlingen som tilltalade mig minst, men därmed inte sagt att det är en dålig film. Det är snarare så att den lider av att paras ihop med de andra högklassiga filmerna. Antar att det är dagens i-landsproblem...

Betyg: 4/5


Det råder ingen tvekan om att ”Stanley Kubrick Classic Collection” är en klockren box för både Kubrickfans och filmfans i allmänhet. Studio S Entertainment har i min mening gjort oss alla en tjänst genom att erbjuda oss dessa filmer i en snygg och lättillgänglig box.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer