Mysteriet i Mouthe

  • Svensk titel: Mysteriet i Mouthe
  • Originaltitel: Poupoudidou
  • Speltid (min): 99
  • Release (Bio): 2011-10-28
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-02-29

Recension - Blu-ray/DVD

Deckarförfattaren David Rosseau, normalt bosatt i Paris, hamnar mer eller mindre av en slump i den lilla byn Mouthe. I samma veva hittas den lokala skönhetsdrottningen Candice Lecour död, efter att enligt polisens korta utredning ha överdoserat på sömntabletter.

Dödsorsaken och omständigheterna runt fallet väcker dock misstankar hos David, som börjar luska runt själv. Ju mer han får veta om Candice liv och leverne, inklusive det faktum att hon trodde sig vara Marilyn Monroe reinkarnerad, desto mer övertygad blir han om att det inte alls rörde sig om ett självmord. Det ser snarare ut som om historien upprepat sig...

”Mysteriet i Mouthe” är ett mysigt litet drama inramat i vackert foto och en härlig, lätt mystisk stämning, allt omsvept i ett suveränt soundtrack. Att filmen på flera håll jämförts med såväl ”Twin Peaks” som ”Fargo” förvånar mig inte det minsta, likheterna finns definitivt där.

Skådespelarna är väldigt bra i sina lågmälda rolltolkningar. Framförallt är det Jean-Paul Rouve som David och Sophie Quinton som Candice som övertygar, men de andra drar allt sina strån hela vägen hem till stacken också.

Filmen efterlämnade en sorts myspyskänsla hos mig som inte riktigt går att förklara. Kanske det blir lättare att peka på exakt vad det är som gör filmen så fängslande efter en andra titt, för en sådan blir det definitivt.

”Mysteriet i Mouthe” rekommenderas varmt till alla filmvänner!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer