En otrohetsaffär

  • Svensk titel: En otrohetsaffär
  • Originaltitel: L' Infidélité
  • Speltid (min): 100
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-02-01

Recension - Blu-ray/DVD

I den franska TV-filmen ”En otrohetsaffär” från 2011 får vi följa tre medelålders par som kommit till en punkt i livet där många krisar och relationer lätt går i kras. Männen i dessa par har samtliga skaffat sig en kvinna vid sidan om, mest för att få självbekräftelse när de är rädda för att blivit för gamla och oattraktiva. En av dem har till och med gjort en deal med sin fru, att han får vara otrogen en dag i veckan men aldrig annars. Men det är inte hållbart i längden och snart börjar det knaka i äktenskapets fogar. Kan äktenskapen räddas? Bör de överhuvudtaget räddas?

Detta är något så ovanligt som en erotisk film med handling. Nej, det är fel, jag vill hellre kalla den en varm relationskomedi med erotiska inslag. Visst, det är i praktiken en porrfilm (det är full-frontal, kompletta penetrationer i bild etc.) men det är ändå handlingen och agerandet som sätts i fokus. Att skådespelarna ser ut som ”vanliga” människor till skillnad mot de sedvanliga plastmonstren som brukar figurera i porrfilmer och dessutom ägnar sig åt ”vanligt” sex istället för akrobatiska övningar bidrar till en realism som sällan skådas i denna genre.

”En otrohetsaffär” är en erotisk film som passar lika bra för män som för kvinnor, och inte minst för par. Regisserad av unga fransyskan Ovidie (”Stories of Sex(es)”) har än en gång visat att porr inte behöver vara synonymt med kvinnoobjektifiering och förnedring, utan faktiskt något fint och jämlikt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer