Den osynlige mannen

  • Svensk titel: Den osynlige mannen
  • Originaltitel: Memoirs of an Invisible Man
  • Speltid (min): 95
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-03-14

Recension - Blu-ray/DVD

Börsanalytikern Nick Halloway lever bara för pengar, sprit och brudar. Efter en synnerligen våt afton, då han lärt känna den vackra blondinen Alice, befinner han sig bakfull som få på en urtrist presentation på ett atomforskningslabb. När han inte står ut längre smiter han iväg för att hitta en lugn plats att vila upp sig på.

Sovandes i en tom bastu är han helt ovetandes om att en allvarlig olycka inträffar i ett laboratorium och att hela huset utryms. När han vaknar till liv chockas han av upptäckten att olyckan inte bara gjort fått halva huset att försvinna, han är också helt osynlig!

När CIA, som är på plats för att mörka själva olyckan, får reda på Nicks existens börjar de omedelbart jaga honom. En osynlig man skulle ju vara den perfekta spionen, men kan de inte få honom att jobba för CIA måste han dödas, för att inte kunna bli en spion åt en främmande makt. Nu måste Nick kämpa för sin överlevnad...

Kombinationen John Carpenter och Chevy Chase låter allt annat än självklar på papperet, men vad de lyckats åstadkomma tillsammans är en riktigt bra thriller, om än med komiska inslag. Chevy Chase visar att han kan hålla tillbaka sin komiska ådra när det behövs för att sedan låta den blomma ut fullt vid behov. Lysande. Hans narrativ till filmen gör att den påminner lätt om ”Fletch”, vilket mycket väl kan vara hans bästa film någonsin. Kärleksintresset Alice spelas av Daryl Hannah och den CIA-agent som är ute efter Nick spelas genialt av Sam Neill.

Det här var första gången jag såg ”Den osynlige mannen” sedan den först släpptes på VHS i Sverige, vilket borde ha varit 92-93. Visst har effekterna åldrats, men jag tycker nog att de fortfarande håller. Det viktigaste är dock att storyn i sig håller, och det gör den verkligen.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer