Alfons Åberg - Jubileumsbox

  • Svensk titel: Alfons Åberg - Jubileumsbox
  • Originaltitel: Alfons Åberg - Jubileumsbox
  • Speltid (min): 160
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-04-11

Recension - Blu-ray/DVD

I år är det 40 år sedan Gunilla Bergströms älskade figur Alfons Åberg såg dagens ljus. Året efter var det undertecknad som gjorde entré i den stora vida världen och en del av uppväxten skedde i sällskap med just Alfons. Jag läste böckerna och såg filmerna när de visades på den statliga televisionen, och jag vill minnas att jag var särskilt förtjust i Alfons helikopterbyggande.

För att fira dessa 40 år i svenska barns (och föräldrars) hjärtan ges nu en DVD-box med alla de klassiska tecknade filmerna ut. Det är fyra discar med fyra filmer vardera på och när jag nu, så många år senare, återknyter bekantskapen med Alfons är det med ett stort leende. Det är tidlösa historier, lika aktuella idag som förr, och Björn Gustafsons härliga berättarröst fyller tittaren med värme och trygghet.

Men hallå, farfar, öh! Sluta snacka nostalgi nu, vad tycker dagens barn om det? Tja, jag kan bara berätta att min fyraåring suttit som klistrad framför TV:n och vill hela tiden titta på Alfons. Bättre betyg än så kan det knappast bli.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer