Where the Buffalo Roam

  • Svensk titel: Where the Buffalo Roam
  • Originaltitel: Where the Buffalo Roam
  • Speltid (min): 96
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-05-23

Recension - Blu-ray/DVD

Gonzojournalisten och författaren Hunter S. Thompson kanske är mest känd för den stora massan för ”Fear and Loathing in Las Vegas”, som 1998 filmades av Terry Gilliam och där Johnny Depp porträtterade Thompson själv (eller snarare hans alter ego Raoul Duke). Förra året repriserade Depp rollen som Thompson i filmen ”The Rum Diary”, en film som (hittills) inte fått samma genomslagskraft som ”Fear and Loathing…”.

Nu är Depp inte den enda som spelat Thompson på film. Redan 1980 kom filmen ”Where the Buffalo Roam”, där ingen mindre än Bill Murray spelar detta galna geni. Filmen, som bland annat baseras på Thompsons alster ”Fear and Loathing at the Superbowl” och “Fear and Loathing On The Campaign Trail '72”, är helt fantastisk i min mening! Inte nog med att Murray är i sitt esse, vi får även en Peter Boyle i högform samt den unike Mark Metcalf i en liten biroll. Allt inramat av Neil Youngs soundtrack, underbart!

Det är svårt att inte fascineras av Thompsons eskapader, och kanske till och med skrämmas lite. Det är ju inte direkt en normal människa det handlar om, vad nu ”normal” betyder.

Jag får erkänna att jag inte läst några av Thompsons artiklar eller böcker, men efter att ha sett ”Where the Buffalo Roam” – som i mitt tycke är överlägsen ”Fear and Loathing in Las Vegas” – måste jag rätta till det misstaget. Frågan är bara var jag ska börja. Om ni har läst hans böcker och har några rekommendationer eller tips om vad jag ska läsa först, så tveka inte utan maila mig direkt!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer