Fallskärmsjägaren

  • Svensk titel: Fallskärmsjägaren
  • Originaltitel: Operation Paratrooper
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-05-23

Recension - Blu-ray/DVD

Sergeant Rayker blev sig aldrig lik efter Vietnamkriget. Ångesten över att han lämnade sin bästa vän bakom sig under flykten från Viet Congs fångläger kan bara jämföras med de hemska minnesbilderna av hur samma vän sköts till döds framför ögonen på honom. Dessa upplevelser slutar aldrig att plåga honom, hur mycket han än försöker förtränga minnena och fokusera på sitt arbete som befäl.

Rayker är dock minst sagt labil. Efter att nästan ha orsakat två soldaters död under en övning blir han avskedad, något som får bägaren att rinna över. Rayker beslutar sig för att hämnas och när hans tidigare överordnade beger sig ut på en jaktweekend är Rayker fast besluten att se till att det är de som blir villebråden. Den enda som möjligtvis kan stoppa honom är Cooper, en av soldaterna som sårades i övningen och som dessutom är son till Raykers bästa vän...

”Fallskärmsjägaren” är en udda film. En amerikansk film, inspelad åtminstone delvis i forna Jugoslavien, svenskar inblandade både i produktion och manusförfattande och allt baserat på en originalhistoria av Jan Guillou! Smaka på den du, visst låter som att det skulle kunna bli hur fräckt som helst? Tyvärr blir det inte det. Jag tyckte inte om filmen när jag först såg den på hyr-VHS under tidigt 90-tal, och jag tycker inte mycket bättre om den nu.

I huvudrollen som Rayker ser vi Joe Dallesandro, en av Andy Warhols favoritskådespelare. Mest känd är han kanske för att det är just hans skrev som pryder omslaget till Rolling Stones-plattan ”Sticky Fingers”. Han ser lagom psykotisk ut, men agerandet är alldeles för stelt och platt.

”Fallskärmsjägaren” är ingen bra film, men den väcker ändå min nyfikenhet. Vilken Guillou-berättelse bygger den på, och finns den tillgänglig? Dags att forska lite tror jag...

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer