Vem är var?

  • Speltid (min): 30
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-07-04

Recension - Blu-ray/DVD

Förra året släpptes ”Vem?”, den första filmen baserad på Stina Wirséns barnböcker på DVD. Nu är det dags för film nummer två, ”Vem är var?”, som bygger på ytterligare åtta av de omåttligt populära böckerna.

Har man sett den första filmen vet man exakt vad man har att vänta; enkelt animerad och enormt fängslande barnberättelser som även vuxna fastnar framför. Här hemma kändes det som en repris av förra sommaren, då den nu fyraåriga dottern ville se den om och om och om igen.

Något som slår mig när jag läser Wirséns böcker för mina barn – eller ser filmerna – är hur klockrent och avdramatiserat hon beskriver ämnen som, i detta fall, adoption (katten är adopterad) och likakönade föräldrar (kanin har två mammor). Barn brukar oftast inte lägga någon större vikt vid sådana petitesser (det är väl framförallt föräldrar som brukar tycka väldigt mycket om det mesta) och därför gör inte filmerna det heller. Snyggt!

I min recension av den första filmen avslutade jag med följande paragraf:

”’Vem’ rekommenderas starkt till er som har lite yngre barn. Det är kvalitativ underhållning för de små – och för de vuxna.”

Med en kort uppdatering av titeln passar den minst lika bra även i denna recension.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer