Mitt liv med Jayne Mansfield

  • Svensk titel: Mitt liv med Jayne Mansfield
  • Originaltitel: The Jayne Mansfield Story
  • Speltid (min): 92
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-08-08

Recension - Blu-ray/DVD

"That's the Marilyn Monroe section, that's Mamie Van Doren... I don't see Jayne Mansfield, she must have the night off or something."

Det är mycket möjligt att Jayne Mansfield, eller snarare hennes lookalike hade ledigt den kväll då Vincent Vega tog med sig Mia Wallace till Jack Rabbit Slim’s för en matbit. Den riktiga Mansfield dog tyvärr redan 1967 i en tragisk bilolycka.

I TV-filmen ”Mitt liv med Jayne Mansfield” berättas historien om hennes liv i rampljuset. Allt från den stund då brunetten Vera Jane Palmer bestämde sig för att bli känd aktris genom att blondera håret, lägga sig till med en fejkad bimboattityd och vika ut sig vid ett flertal tillfällen. Ni förstår pojkar och flickor, detta var en annan tid då allt som behövdes för att bli känd var ett platinablont hårsvall och en yppig barm redo att visas upp...

Mansfield, här spelad av Loni Anderson, var dock inte så korkad i verkligheten utan planerade att efter ha blivit ett stort namn slå till på lite allvarligare, mer dramatiska roller i Hollywood. Det gick tyvärr inte riktigt som hon ville, utan hon fastnade i våpträsket.

1958 gifte hon sig med sin stora kärlek, den ungerske kroppsbyggaren, tillika Mr Universe, Mickey Hargitay (spelad av den österrikiske kroppsbyggaren, tillika Mr Universe, Arnold Schwarzenegger). Tillsammans fick de tre barn, bland annat dottern Mariska Hargitay som kanske är mest känd från ”Law & Order: Special Victims Unit”.

På utsidan verkade Mansfields liv ytterst glamoröst och lyckligt, men faktum är att hon länge led av alkoholproblem och depressioner. Storbystade blondiner var inte längre i ropet i Hollywood och hon fick börja ta allt mindre roller i filmer som spelades in i Europa.

På väg till ett gig i New Orleans 1967 körde bilen hon färdades in i en framförvarande lastbil. Taket skalades av och Mansfield, tillsammans med chauffören och dåvarande pojkvännen omkom omedelbart. Hennes tre barn med Hargitay låg och sov i baksätet och klarade sig undan med mindre skador. De växte sedan upp hos sin far.

”Mitt liv med Jayne Mansfield” är i mångt och mycket en typisk TV-film. Det som är anmärkningsvärt är förstås att det är en mycket tidig roll för Arnold Schwarzenegger. Detta var två år innan han skulle slå igenom på allvar med ”Conan the Barbarian” och det är kul att se honom agera så här tidigt. Visst, det kanske inte var alltför svårt för honom att stå och spänna musklerna i badbrallor eller låtsas vara en kroppsbyggare med skådespelarambitioner, men ändå.

Loni Anderson, kanske mest känd för att ha varit gift med Burt Reynolds och snott honom på en massa stålar i en otäck skilsmässa, är riktigt bra som Jayne Mansfield. Hon får till både den äkta Mansfield och bimboversionen på ett sätt som åtminstone jag köper rakt av.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer