Ai Weiwei: Never Sorry

  • Svensk titel: Ai Weiwei: Never Sorry
  • Originaltitel: Ai Weiwei: Never Sorry
  • Speltid (min): 91
  • Release (Bio): 2012-08-17
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-05-21

Recension - Blu-ray/DVD

Ai Weiwei gick och blev världskändis när Kinesiska regimen rövade bort honom, med förevändningen att han ägnat sig åt skattefuffens.

Hans skuld är inte otänkbar, eftersom hans visioner om demokrati stundtals verkar ligga farligt nära de kapitalistiska. Och många stora konstnärer har ju flytt skattmasen, utan att få ryktet på kant. Donovan, George Harison, och vår egen Ingmar Bergman.

Jag har inte varit speciellt insatt i fallet Weiwei, så det är roligt att få en handgriplig kraschkurs i och med denna film. Det är därför tråkigt att den bara skrapar på ytan, och helt saknar kritiska aspekter.

Levnadskonstnären i fokus framställs som en verklig hedersknyffel, till och med när han är otrogen mot sin fru. Det är återigen fråga om en hyllning till det manliga geniet, och dess outsinliga visdom och nyckfulla charm.

Men det finns självklart försonliga aspekter. Många av verken är rörande, och kämpar för yttrandefrihet i ett land där det är svårt att få säga sitt. Och oavsett vad man tycker om huvudfigurens konstnärskap är det trevligt att bjudas in att skärskåda detta.

Samhällsomstörtande, eller barnsligt provokativt? Det är för oss att döma. Weiwei tar onekligen risker med sitt skapande, men har också fått utdelning för detta.

Han använder kapitalismens redskap för att nå ut till massorna med sitt budskap om individens kraft. Twitter och Ipad är hans främsta vapen. Världsbilden är barnsligt dualistisk.

För vad är bäst?
Att någon styr över din friheten,
eller hela ditt yttrande?

Kim Ekberg

Kommentarer