Jack the Ripper

  • Svensk titel: Jack the Ripper
  • Originaltitel: Jack the Ripper
  • Speltid (min): 190
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-08-22

Recension - Blu-ray/DVD

Historien om Jack the Ripper, mördaren som härjade i Whitechapel i slutet av 1800-talet och som aldrig greps, behöver väl knappast någon närmare presentation. Det har skrivits otaliga böcker i ämnet och nästan lika många filmer har behandlat ämnet om Frederick Abberline från Scotland Yard som jagade denne okände man som slaktade gatflickor på löpande band. På senare år har vi bland annat sett Johnny Depp som Abberline i ”From Hell”.

En av de mest kända, och mest kritikerrosade filmatiseringarna är David Wickes miniserie från 1988, med Michael Caine som Abberline. Det är en påkostad serie som vid premiären påstod sig avslöja sanningen om den verklige mördaren. Det påståendet har regissören dock tvingats ta tillbaka, då det inte finns några bevis för att de pekar ut rätt person som den skyldige. Likväl är det en mycket spännande och välgjord serie.

Som tidigare nämnts spelas Abberline av den mästerlige Caine. I övriga roller ser vi bland annat Jane Seymour, Armand Assante och Ray McAnally. Skådespelarna får utomordentlig hjälp av kostym och miljö att återskapa denna tidsepok, och som tittare blir man direkt övertygad.

”Jack the Ripper” är nagelbitande spänning uppdelad på två skivor, och inte förrän i sista sekund får vi veta vem mördaren är. Eller får vi verkligen det? Ja, det lär vi väl aldrig få veta...

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer