Bullhead

  • Svensk titel: Bullhead
  • Originaltitel: Rundskop
  • Speltid (min): 124
  • Release (Bio): 2012-05-04
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-08-29

Recension - Blu-ray/DVD

Hur ska jag kunna beskriva den belgiska filmen ”Bullhead” och göra den rättvisa? Den handlar om Jacky, en steroidmissbrukande 30-åring som tillsammans med sin farbror driver familjens gård. De föder upp nötdjur, och för maximal vinst pumpas kreaturen fulla av tillväxthormoner, steroider och all annan möjlig skit. Detta sköts givetvis med hjälp av illegala droger som de får från diverse kontakter.

När familjens veterinär, lika korrupt som de andra, föreslår en ny levarantör, eller rättare sagt langare, ställs dock allt på spel. Inte nog med att han är Flanderns mest efterlyste hormonlangare, han spelar dessutom en prominent roll i Jackys förflutna...

”Bullhead”, eller ”Rundskop” som den heter i original, är ett fantastiskt drama. Det är en enormt gripande historia som berättas, och ju längre in i filmen vi kommer desto mer får vi veta om huvudpersonerna och deras livsöden. Visa mig den person som kan sitta igenom hela filmen utan att beröras och jag visar dig en kall, hjärtlös människa.

Regissören Michaël R. Roskam har gjort en storartad film, men än mer beundransvärt är ändå den insats som huvudrollsinnehavaren Matthias Schoenaerts gjort. För att porträttera Jacky gick han upp inte mindre än 27 kilo i ren muskelmassa, dock utan steroider. Det fysiska resultatet är förbluffande, och tillsammans med agerandet blir Jacky levande, en äkta person, till 100% trovärdig. En människa som både väcker sympati och rädsla. Jag är så jävla imponerad rent ut sagt så jag finner inga ord.

”Bullhead” är en av de bättre filmerna som kommit de senaste åren, och jag förbannar mig själv att jag inte kom iväg och såg den på bio.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer