War of the Dead

  • Svensk titel: War of the Dead
  • Originaltitel: Stone's War
  • Speltid (min): 86
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-09-05

Recension - Blu-ray/DVD

”War of the Dead”. Smaka på den titeln. Känns inte så tokigt va? Man kan utan problem måla upp en fantastisk zombiekrigsfilm i sann Romeroanda i huvudet bara av att höra titeln. Inte undra på att förväntningarna var relativt höga inför den här filmen. Det var synd.

”War of the Dead” hette från början ”Stone’s War”, men tydligen var det ingen mindre än Stan Lee som tyckte att ”War of the Dead” var en bättre titel och vips! Tyvärr blir det väldigt missvisande, och jag är övertygad om att jag inte är den ende som kände sig besviken när sluttexterna började rulla.

1941, mitt under andra världskriget, har en avdelning amerikanska soldater gått ihop med en finsk pluton för att försöka driva ryssarna ur Finland. De hade dock inte räknat med att fienden skulle vara så svår att döda. Rättelse, de hade inte räknat med att fienden skulle vara så svår att ligga still efter de dödats. Det visar sig att ett hemligt tyskt experiment gick snett många år tidigare och att resultatet nu hemsöker skogarna...

OK, så filmen innehåller zombies. Filmen innehåller krig. Titeln är med andra ord någorlunda rättvisande. Men det går inte att komma ifrån att en ”of the Dead”-titel ändå skapar en viss förväntan (ja, trots ”Diary...” och ”Survival...”) och det kan denna film helt enkelt inte leva upp till. Dessutom är filmen inte speciellt spännande och skådespelarna är inget vidare heller. Jag blev lite förvånad att se ”vår egen” Andreas Wilson” i en av rollerna, men han ska väl också ha något att göra när han inte driver juicebar.

Nej, jag blev besviken. Inte bara av titeln, utan av filmen i stort. Det hade inte höjt mitt betyg, men jag tror ändå att filmen hade mått bättre av att behålla originaltiteln.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer