Vamps

  • Svensk titel: Vamps
  • Originaltitel: Vamps
  • Speltid (min): 93
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-10-24

Recension - Blu-ray/DVD

Vampyrerna Goody (Alicia Silverstone) och Stacy (Krysten Ritter) ser till ytan ut som vilka unga tjejer som helst men de bär en mörk hemlighet; de är vampyrer! De har dock bestämt sig för att inte livnära sig på människoblod utan håller sig till duvor och diverse gnagare. De är inte ensamma om att köra en strikt diet, faktum är att det finns en stor stödgrupp för vampyrer som vill hålla sig borta från människoblod. En av medlemmarna är en viss Vlad ”Pålspetsaren” Tepes (mästerliga Malcolm McDowell) som numer lugnat ner sig och nöjer sig med att spetsa grönsaker och garnnystan.

Någon som däremot inte tänker låta bli med den gamla klassiska kosthållningen är Goody och Stacys skapare, Cisserus (Sigourney Weaver). Det är sådana som hon som upprätthåller vampyrernas dåliga rykte, till de andras förtret.

En kväll träffar både Goody och Stacy på kärleken. I Goodys fall är det en gammal flamma som tänds på nytt, medan Stacy träffar en ung kille med det illavarslande efternamnet Van Helsing. Tycke uppstår, och så även problem...

”Vamps” är en vampyrkomedi i regi av Amy Heckerling, och det är ytterst tydligt att hon försöker göra en ny ”Clueless” med odöda. Jag tycker inte hon lyckas fullt ut, men resultatet är ändå en småtrevlig och lite halvkul och harmlös film som, misstänker jag, inte kommer att hålla sig kvar i minnet särskilt länge. Den har dock sina stunder, och jag skulle nog vilja påstå att den är sevärd bara för Malcolm McDowells insats.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer