Den skrattande polisen

  • Svensk titel: Den skrattande polisen
  • Originaltitel: The Laughing Policeman
  • Speltid (min): 107
  • Release (Bio): 1974-01-23
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-10-24

Recension - Blu-ray/DVD

Inget fall är det andra likt, fråga bara kommissarie Jake Martin. En sen natt kallas han till en olycksplats där en buss kört av vägen. Det är dock inget så simpelt som rattfylla eller att föraren somnat. Nej, en galning öppnade eld med maskingevär på bussen och dödade föraren och samtliga passagerare, inklusive Jakes partner som av okänd anledning befann sig på bussen.

Bedrövad över förlusten av partnern börjar Jake utreda fallet med målet att förhindra ännu en massaker. Han paras motvilligt ihop med en ny kollega, Leo Larsen, och tillsammans gör de allt för hitta mördaren innan han, eller hon, slår till igen.

Tillhör ni samma grupp av människor som undertecknad, de som tröttnat på alla svenska snutfilmer med Beck, Wallander, Huss och vad de nu heter? Då kan detta vara något för er! Det är nämligen så att ”Den skrattande polisen” bygger på en av Sjöwall/Wahlöös romaner om Beck, dock lite amerikaniserad. Martin Beck har blivit Jake Martin, utmärkt spelad av Walter Matthau, och Gunvald Larsson heter här Leo Larsen och spelas av Bruce Dern.

Att ”Den skrattande polisen” är den bästa Beck-film jag sett är ett understatement. Jag har förvisso inte sett alla i den senaste omgången med Haber och Persbrandt, men jag har sett tillräckligt. En del av dem var helt OK, men tillgången blev åtminstone för mig större än efterfrågan och jag tröttnade.

Skulle man inte vara det minsta intresserad av Beck tycker jag ändå att man kan ge filmen en chans. Med tanke på att handlingen har flyttats till San Fransisco (man har även ändrat mördarens identitet jämfört med boken), namn har ändrats osv känns det mer som en typisk amerikansk snutfilm, av modell bättre.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer