Backtrack

  • Svensk titel: Backtrack
  • Originaltitel: Catchfire
  • Speltid (min): 98
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-12-05

Recension - Blu-ray/DVD

På väg hem från jobbet får Anne punktering och tvingas lämna bilen vid vägkanten och gå hem. Som om det inte vore illa nog blir hon dessutom vittne till ett maffiamord och tvingas fly med kulorna vinande runt sig. Inte så bra, som Sean Banan skulle ha sagt.

Efter att pojkvännen mördats i hennes lägenhet förstår Anne att varken polisen eller FBI kan skydda henne och hennes närmaste så hon flyr staden och beger sig ut på resande fot. Men både FBI och maffian är ute efter henne, de sistnämnda har till och med anlitat en riktig hitman som får i uppgift att få bort henne från jordens yta. Men så går den kraken och kärar ner sig i henne, vojne vojne.

”Backtrack” låter kanske inte mycket för världen och ärligt talat lämnar den en hel del att önska. Men det går ändå inte att bara ignorera filmen. För det första har den en imponerande rollista; Anne spelas av Jodie Foster och maffians hitman Milo spelas av Dennis Hopper, som också regisserade filmen. I andra roller ser vi namn som Charlie Sheen, Joe Pesci, John Turturro, Fred Ward, Dean Stockwell och veteranen Vincent Price.

Hopper har gjort ett bra jobb, filmen är snygg även om den inte alltid flyter på helt smärtfritt. Lite efterforskning visar dock att den här filmen på 98 minuter är en version nerklippt av filmbolaget. Hoppers egen originalversion är närmare tre timmar! Tyvärr finns den versionen inte utgiven, och Hopper själv var enormt missnöjd med den nedklippta versionen, så pass missnöjd att han krävde att få använda sig av den vedertagna regissörspseudonymen Alan Smithee. Man kan inte annat än att undra hur Hoppers originalvision såg ut...

Trots detta blir det en stabil trea i betyg. Det är en välgjord thriller med mycket kompetenta skådespelare och en liten skön cameo av Bob Dylan. Bara en sådan sak!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer