Django

  • Svensk titel: Django
  • Originaltitel: Django
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-01-16
  • IMDb: Django

Recension - Blu-ray/DVD

Genom öknen går en okänd revolverman med en likkista av trä släpandes efter sig. Vem är han, och vad döljer sig i kistan? Svaret på den första frågan är Django, före detta militär i inbördeskriget som nu efter krigets slut har en egen agenda. Svaret på den andra frågan kommer ni dock inte få i den här texten...

Efter att ha räddat en ung kvinna från några ruskiga typer beger sig Django in till närmaste stad. Han slår sig ner i saloonen med en flaska och en kortlek på bordet och kistan på golvet bredvid sig. Frågan är inte om någon kommer att störa honom och sedan ångra det, utan när.

Sergio Corbuccis ”Django” från 1966 kallas ofta en av de bästa spaghettiwesterns som gjorts, och det med all rätt. Det är en fantastisk film, spännande och enormt stilbildande och föga oväntat gjordes det hundratals kopior efteråt, många med namnet ”Django” i titeln även om de inte hade något med denna film att göra.

I titelrollen ser vi den magnifike Franco Nero, en karismatisk italienare som varit aktiv inom filmen under alla år. Vi har bland annat sett honom som den vite ninjan i ”Enter the Ninja”, han var general Ramon Esperanza i ”Die Hard 2” och snart kommer vi få se honom i en liten(?) roll i Quentin Tarantinos ”Django Unchained” (som dock bara har namnet gemensamt med Corbuccis film).

Filmen har ett flertal stora actionscener, bland annat den berömda scenen där kistans innehåll avslöjas. Det är dock ett ganska oväntat, men mycket smart, val av filmmakarna att inte spara det till en klimaktisk final.

De flesta riktiga westernfans har förmodligen redan sett ”Django” både en och elva gånger, men skulle ni mot all förmodan ha missat den har ni nu chansen att införskaffa en fin svensk utgåva av filmen. Jag kan personligen rekommendera den till alla fans av westerns, action eller bara bra film!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer