Ingen fara på taket

  • Svensk titel: Ingen fara på taket
  • Originaltitel: Bringing Up Baby
  • Speltid (min): 98
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-02-27

Recension - Blu-ray/DVD

Den allmänt virrige zoologen David har många järn i elden just nu. Inte nog med att han ska gifta sig i morgon, han ska även efter fem års väntan få lägga vantarna på ett nyckelben till det dinosaurieskelett han arbetat med på museet. Vilken lycka!

Samtidigt måste han underhålla en besökande advokat, som för sin klients räkning undersöker om David och museet ska få ett minst sagt välbehövligt stipendium. Nu måste allt gå som smort, inga risker får tas. Och in kommer Susan...

Susan är en rik, vacker och småtokig kvinna som snubblar in i Davids liv och lyckas ställa till det på alla möjliga sätt och vis. Till sin ”hjälp” har hon en tam leopard, som gör sitt för att orsaka kaos vart än den osannolika trion beger sig.

”Ingen fara på taket”, regisserad av Howard Hawks och med Cary Grant och Katherine Hepburn i huvudrollerna, sågades längs med fotknölarna vid premiären. Framför allt ifrågasattes Hepburns komiska talang, och det med all rätt. Till skillnad mot Grant, som har en naturlig timing i sin komik, känns Hepburn väldigt konstlad i sitt agerande och det är tydligt att hon försöker alldeles för mycket.

Även om filmen under årens lopp fått ett bättre anseende och av många till och med kallats för en av de bästa komedierna i historien är den långt ifrån perfekt. Hepburn är verkligen inte bra, och Grant kan inte bära filmen helt själv. Problemet är att alla karaktärer är lite knasiga, det finns ingen ”straight person” att spela emot och det hade verkligen behövts.

Nej, jag är ledsen, men det här funkar inte för mig. Jag är förvisso imponerad över de tekniska bitarna (en hel del split-screen användes då Grant inte alls var pigg på att vistas nära leoparden och det är bitvis svårt att peka ut var de använt sig av denna teknik) men det blir aldrig särskilt roligt. Det är för flåshurtigt. Med en ”riktig” komedienn hade resultatet sannolikt blivit betydligt bättre.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer