Bad Ass

  • Svensk titel: Bad Ass
  • Originaltitel: Bad Ass
  • Speltid (min): 85
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-03-20
  • Tagline: Justice never gets old.

Recension - Blu-ray/DVD

Vietnamveteranen Frank Vega gör vanligtvis inte mycket väsen av sig. Han säljer korv från en liten vagn på gathörnet och sköter sig själv. Detta ändras dock den dag han vägrar låta två skinheads trakassera en äldre svart man på bussen. Efter att ha sagt till dem på skarpen och därmed dragit på sig deras ilska tvingas han helt enkelt spöa upp dem. Andra passagerare på bussen filmar detta med sina mobilkameror och lägger ut materialet på YouTube, där Vega snart blir en viral sensation under namnet ”Bad Ass”.
Ett par månader senare blir Vegas kompis Klondike brutalt mördad av ett par smågangsters i jakt på ett USB-minne innehållandes komprometterande material. Då polisen inte kommer någonstans i fallet bestämmer sig Vega för att göra skäl för sitt öknamn ”Bad Ass” och hämnas sin vän.

”Bad Ass” är delvis inspirerad av en verklig händelse, där Thomas Alexander Bruso, en äldre vit man hamnade i bråk med en svart man på en buss i Oakland. Bråket filmades och lades upp på YouTube och blev väldigt populärt under titeln ”Epic Beard Man”. Den incidenten, och Brusos klädsel, är de största inspirationskällorna till filmen, som dock i övrigt är helt fiktiv.

I huvudrollen ser vi ingen mindre än Danny Trejo, och vem bättre än honom kan spela en äldre gentleman som verkligen är Bad Ass? Vi ser också Ron Perlman och Charles S. Dutton i mindre roller.

För att vara helt ärlig, och det ska man ju vara, är ”Bad Ass” en skitfilm. Måhända en underhållande sådan, men fortfarande en skitfilm. Det kan inte bli mer än en tvåa i betyg, och det är enbart tack vare Trejo och Dutton som det inte blir en etta.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer