Baikonur

  • Svensk titel: Baikonur
  • Originaltitel: Baikonur
  • Speltid (min): 95
  • Release (Bio): 2013-04-19
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-06-05

Recension - Blu-ray/DVD

1955 började ryssarna bygga en stor kosmodrom i nuvarande Kazakstan, intill staden Tjuratam. Det hela växte snabbt och blev en topphemlig stad kallad Leninsk. Bara två år senare skickades världens första rymdsond, Sputnik 1, upp från kosmodromen och den 12 april 1961 startade kosmonauten Jurij Gagarin sin legendariska resa från samma plats och blev därmed den första människan i rymden.

I mitten av 1990-talet bytte staden namn till Bajkonur. Kosmodromen används fortfarande av ryssarna, som hyr den av Kazakstan för 115 miljoner USD per år.

I filmen ”Baikonur” får vi träffa den unge Iskander, en rymdtokig radioamatör som av sina vänner fått smeknamnet Gagarin. Han är skicklig på att beräkna var skrotet från uppskjutna raketer (bränsletankar etc) kommer att slå ner – ofta i närheten av hembyn – och är därför värdefull för sina bykamrater, som i mångt och mycket försörjer sig på att bärga skrotet och sälja vidare.

När Iskander som vanligt sitter och följer alla nyheter från Bajkonur blir han som förtrollad av fransyskan Julie, som ska följa med som rymdturist vid nästa uppskjutning. Hänförd ser han alla nyhetssändning från hennes tid i rymden och har svårt att fokusera på något annat.
När det är dags för Julie att komma tillbaka till jorden går det dock inte helt enligt planerna. Hennes kapsel gör en tuff landning utanför Iskanders by, spårsändaren slås ur spel och Julie själv blir medvetslös. När Iskander hittar henne bestämmer han sig för att den gamla regeln om rymdskrot även gäller Julie: den som hittar får behålla...

Iskander gömmer den medvetslösa Julie i sin hydda men är inte säker på hur han ska hantera situationen. När hon till slut vaknar har hon drabbats av minnesförlust! Kan detta vara Iskanders möjlighet att lura henne till att tro att de är ett par?

”Baikonur” är en mysig, varm och förbaskat snygg rysk-tysk-kazakstansk film från 2011 som är betydligt mer lätt att ta till sig än vad man kanske först tror. Fantastiska bilder från kosmodromen blandas med betydligt enklare miljöer som Iskanders by och allt smälter ihop till en vacker filmpalett.

Får ni chansen att se denna film på bio så ta den! Annars får ni vänta tills den blir tillgänglig för hemmabruk och njuta av den där.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer