Zambezia

  • Svensk titel: Zambezia
  • Originaltitel: Zambezia
  • Speltid (min): 82
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-04-24
  • Tagline: Ett himmelens äventyr

Recension - Blu-ray/DVD

Den unge falken Kai lever med sin far i Ketungu-området där de håller koll på omgivningarna. Han drömmer dock om att ta sig till Zambezia, den beryktade fågelstaden, och där bli en av de berömda flygarna i den tuffa försvarspatrullen Åskviggarna. Fadern, Tendai, ställer sig dock väldigt avig till det av orsaker han inte vill avslöja.

Samtidigt försöker den läskige leguanen Budzo till varje pris ta sig till Zambezia, där det vankas massor av smaskiga ägg. Problemet är att Zambezia bara är tillgängligt för vingprydda varelser. Men Budzo ger sig inte i första taget, utan bildar en allians tillsammans med de utstötta Marabustorkarna som inte heller är välkomna. Om de med hjälp av kidnappade vävarfåglar bygger en bro från fastlandet till fågelstaden lovar han att de ska få styra tillsammans med honom.

När Tendai får höra talas om det försöker han stoppa dem, men blir tillfångatagen. Nu är det bara Kai och han nyvunna vän Zoe som kan rädda Zambezia, och på kuppen lära sig mer om sig själva.

”Zambezia” är en ny animerad långfilm från Sydafrika. Estetiskt tilltalande, men ack så tråkig. Vid första anblick på omslaget kan man tro att det vankas en blandning av ”Rio” och ”Madagascar”, men så kul är det inte. Antagligen, eller kanske jag ska skriva förhoppningsvis, är filmen betydligt mer intressant för den tilltänkta målgruppen (filmen är från 7 år), men till skillnad mot filmer från Dreamworks och Pixar var inte detta direkt kul för föräldrarna. Mina barn är bara 5 respektive 2 år, och de får vänta ett tag med att se den här, då jag tror de skulle bli lite rädda för Budzo och hans kumpaner.

De engelskspråkiga rösterna görs av Samuel L. Jackson, Jeff Goldblum och Leonard Nimoy för att nämna några, men de verkar inte ha lagt allt för mycket energi på sina insatser. De låter stundtals lika uttråkade som jag var framför TV:n.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer