13 Assassins

  • Svensk titel: 13 Assassins
  • Originaltitel: Jûsan-nin no shikaku
  • Speltid (min): 125
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-04-03
  • IMDb: 13 Assassins

Recension - Blu-ray/DVD

Japan, 1844. Den smått galne och väldigt sadistiske Lord Naritsugo driver med mord och terror nationen åt helvete. Någon måste stoppa denne galning, men det är lättare sagt än gjort då just denne galning också är ganska skicklig med svärdet.

Det finns egentligen bara en enda man som har en chans mot Naritsugo – den gamle samurajen Shimada. För att öka chanserna mot Naritsugos armé rekryterar han en brokig skara av 13 krigare, vissa för gamla, vissa för unga, men samtliga med en bestämdhet och trofasthet och redo att dö för sakens skull.

Takashi Miike är en väldigt skicklig regissör, även om jag inte är förtjust i alla hans filmer. Jag tenderar att gilla filmer som ”Audition”, ”One Missed Call” och nu denna ”13 Assassins” betydligt mer än ”Ichi the Killer” eller ”Dead or Alive”-trilogin för att nämna några. Han blir lite mycket ibland, för att uttrycka det snällt.

I samurajeposet ”13 Assassins” imponerar han stort på undertecknad genom att bjuda på den i särklass bästa och mest storslagna samurajfilm jag sett sedan Kurosawas dagar. Visst, det finns ett par scener som jag inte tycker håller riktigt (bland annat en där CGI-effekterna håller riktigt dålig klass, vilket tyvärr stod ut alltför illa mot resten) men överlag är det väldigt spännande och actionfyllt. Shimada är en karismatisk och sympatisk karaktär, och det är lätt att fångas med i hans äventyr med sina udda kamrater.

Med den här filmen plockar Miike definitivt hem fler poäng hos mig, och jag är 100% säker att det är den av hans filmer jag kommer att se om flest gånger.

Och jag börjar redan nu.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer