Dödslistan

  • Svensk titel: Dödslistan
  • Originaltitel: La mer à l'aube
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-04-24

Recension - Blu-ray/DVD

Det är oktober 1941 och Frankrike är ockuperat av tyskarna. I Nantes blir den tyske officeren Karl Hotz nedskjuten och dödad på öppen gata av tre unga kommunister tillhörandes den franska motståndsrörelsen, något som får Hitler att bli vansinnig och kräva vedergällning. Han kräver att inte mindre än 150 krigsfångar ska avrättas som straff för detta illdåd.

De tyska officerarna på plats i Nantes tycker att det är en komplett galen idé som inte direkt stärker deras position men har inte mycket att sätta emot. Nu måste en lista på 150 namn tas fram, och många av dessa kommer att vara ungdomar. En av dessa ungdomar är Guy Môquet, fängslad för att ha spridit antikrigspropaganda.

Filmen ”Dödslistan” berättar den sanna historien om Guy Môquet, attentatet mot Karl Hotz och den vedergällning som Hitler krävde. Den har regisserats av Volker Schlöndorff, mannen bakom ”Blecktrumman”, och är en spännande, intressant och fasansfull berättelse tagen från en av historiens mörkaste tider. Det skulle nog inte vara helt fel att få med den här i skolundervisningen på något sätt, på samma sätt som man på min tid fick se ”Schindlers List” på lektionstid.

Mitt i allt mörker finns det ändå några ljusglimtar, lite hopp. Och det är väl något som alltid är värt att ta tillvara. Eller hur?

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer