Orkanen

  • Svensk titel: Orkanen
  • Originaltitel: Hurricane
  • Speltid (min): 115
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-05-08

Recension - Blu-ray/DVD

Året är 1920 och den unga Charlotte Bruckner stiger iland på söderhavsön Pago Pago där hennes pappa, kapten i amerikanska flottan, styr och ställer.

Det tar inte lång tid innan Charlotte blir förälskad både i den vackra ön samt i den stilige Matangi, lokal hövding. Deras kärlek accepteras givetvis inte av fadern som gör att för att sära på de unga tu. Som om inte han vore ett problem nog så drabbas ön av en fruktansvärd storm...

”Stormen”, som släpptes 1979, omnämns ofta som en av de sista filmerna i 70-talets stora katastroffilmsperiod. Jag är, som jag nämnt vid flera tidigare tillfällen, otroligt förtjust i dessa filmer och blev väldigt glad när jag äntligen fick chansen att se denna film. På pappret ser det väldigt lovande ut, men filmen levererar tyvärr inte. Inte alls.

Visst, katastrofscenerna i sig är fantastiska och ser väldigt trovärdiga ut även idag, nästan 35 år efter filmens premiär. Men innan de massiva vågorna slår över publiken måste vi utstå inte mindre än 90 minuter dravel, som påstås vara den romantiska delen. Problemet är att det inte funkar. Veteranen Jason Robards är bra som kapten Bruckner, och Max von Sydow gör inte heller bort sig som läkaren på plats. Men Mia Farrow är hemsk i huvudrollen som Charlotte och är en ren pina att se.

Vad som däremot är en fröjd för ögonen är det utomordentliga fotot, men så är det också vår egen Sven Nykvist som är ansvarig. Även öronen får njuta, tack vare Nino Rotas soundtrack.
Regin står Jan Troell för, men han var inte filmbolagets förstahandsval. Från början hade Roman Polanski fått jobbet, men pga omständigheter som alla känner till och som vi inte behöver älta mer om flydde han från USA och kunde inte heller vara kvar som regissör.

”Orkanen” har en fantastisk 30-minuterssekvens som får många andra katastroffilmer att bli avundsjuka. Tyvärr är de 90 minuterna innan en helt annan typ av katastrof...

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer