Gunfight

  • Svensk titel: Gunfight
  • Originaltitel: A Gunfight
  • Speltid (min): 89
  • Release (Bio): 1972-12-07
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-05-22

Recension - Blu-ray/DVD

När den ökände revolvermannen Abe Cross leder in sin haltande häst i den lilla staden börjar snacket gå direkt. Varför är han där? Vad ska han göra? Är han ute efter någon? Sanningen är den att hans häst blivit biten av en skallerorm och behöver vård och att han själv bara vill växla in lite guld i stadens bank. Men något så banalt vill invånarna inte tro, det måste vara något annat.

Inte blir det bättre av att en annan gammal revolverman, Will Tenneray, sedan flera år tillbaka är bosatt i staden. Cross måste ju vara ute efter honom, eller hur? Det slås snabbt vad om vem som kommer att överleva, samtidigt som varken Cross eller Tenneray har minsta intresse av att ha ihjäl varandra. De vill mest av allt lägga det livet helt bakom sig; Cross vill köpa en ny häst och bege sig iväg från staden illa kvickt, och Tenneray vill få ihop med pengar till en ranch utanför staden. När de sitter och snackar över en öl skämtar någon av dem att de kanske borde sälja biljetter till en duell mellan de båda, så mycket som folk verkar vilja se en.

Efter att ha funderat på varsitt håll inser snart både Cross och Tenneray att det kanske inte är en så dålig idé ändå. Att sälja biljetter till en duell skulle ge vinnaren nog med pengar för att uppfylla sina drömmar, och förloraren... tja, förloraren har inte längre behov av pengar.

”Gunfight” är en lite udda western med inga mindre än Johnny Cash och Kirk Douglas i rollerna som Cross respektive Tenneray. De är båda övertygande som trötta, åldrande revolvermän som helst vill dra sig tillbaka. Filmen som sådan är riktigt trevlig, synd bara på bildkvaliteten som inte kan klassas som godkänd. Personligen kunde jag se förbi det och istället njuta av handlingen, men lite störande var det allt.

Filmen som sådan vill jag rekommendera till alla westernfans. Kan ni hitta en bättre utgåva bör ni kanske satsa på den, men jag misstänker att det kan bli svårt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer