ABCs of Death, The

  • Svensk titel: ABCs of Death, The
  • Originaltitel: The ABCs of Death
  • Speltid (min): 123
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-06-12
  • Tagline: 26 sätt att dö.
  • IMDb: ABCs of Death, The

Recension - Blu-ray/DVD

Ett alfabet. 26 bokstäver. Ett tema. 26 regissörer. Mycket mer kortfattat än så kan man nog inte beskriva ”The ABC’s of Death”, ett filmprojekt där 26 regissörer erbjöds göra en kortfilm om döden, fick en bokstav var och sedan fria händer att göra vad som helst. Det är ett mycket ambitiöst projekt, och konceptet faller mig verkligen i smaken.

Tyvärr kan jag inte säga detsamma om resultatet.

Av någon anledning tog uppenbarligen inte samtliga regissörer sitt uppdrag på allvar, och blandar in en massa buskis och fjanterier istället för att försöka göra en verkligt skrämmande film. Tråkigt, och något som absolut sänker helhetsintrycket rejält. Det är synd, eftersom det oförtjänt även går ut över de andra filmmakarna.

Jag blev verkligen inte imponerad av denna antologi. Visst, jag gillade vissa inslag, t ex ”C is for Cycle” av Ernesto Diaz Espinoza, ”E is for Exterminate” av Angela Bettis (”May”) och jag tyckte att ”O is for Orgasm” av Hélène Cattet (”Amer”) var väldigt snygg, för att inte tala om hur obehaglig och samtidigt fantastisk ”D is for Dogfight” av Marciel Sarmiento (”Deadgirl”) var! Men sedan. Sedan kommer larv som ”F is for Fart” av Noboru Iguchi (”The Machine Girl”, ”RoboGeisha” m.m.) och man vill bara stänga av och kasta skivan så långt det går.

Mina förhoppningar på denna antologi var relativt höga, eftersom jag tyckte att konceptet som sådant var genialt. Om jag ändå lärde mig någon gång...

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer