Love Me Tender

  • Svensk titel: Love Me Tender
  • Originaltitel: Love Me Tender
  • Speltid (min): 89
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-08-21

Recension - Blu-ray/DVD

Clint är den yngste av fyra bröder i familjen Reno, och den ende som inte blir inkallad som soldat i det amerikanska inbördeskriget. Istället är det han som får ta hand om familjen och farmen under jobbiga omständigheter.

När kriget tar slut och hans tre bröder återvänder är det med glädje och chock som Clint, hans mamma och hans unga hustru Cathy tar emot dem. Glädje över att återse sin familj efter så många år, chock då de tidigare fått besked om att bröderna dödats i strid.

För Cathy och den äldste brodern Vance blir det dock ett väldigt obekvämt återseende, då de var fästfolk innan kriget bröt ut. Vance har under hela tiden motiverats av att kunna återvända för att gifta sig med henne, men då det falska beskedet om hans död nådde farmen gifte hon sig istället med Clint.

Vance bestämmer sig för att lämna farmen då han inte klarar av våndan att inte längre kunna kalla Cathy sin fästmö och vill inte heller stå i vägen för sin lillebrors lycka. Men allt ställs på ända när Clint får reda på deras tidigare romans och nu inbillar sig att han kommer att överges av både brodern och hustrun. Till råga på allt jagas de äldre bröderna Reno för ett tågrån de trott sig begå i sydstaternas namn.

”Love me tender”, eller ”Duell i Texas” som den hette på svenska biografer, är en amerikansk västern från 1956. Den bygger på den sanna historien om bröderna Reno, men utmärker sig framförallt genom att vara Elvis Presleys långfilmsdebut. Elvis spelar lillebror Clint, och gör det riktigt bra för att vara en debutant. Tyvärr tvingas han framföra flera låtar under filmens gång, bland annat titelspåret. Missförstå mig rätt, jag är ett Elvisfan och ”Love me tender” är en fantastisk låt, men hade Elvis fått sin vilja igenom och fått spela rollen utan att behöva blanda in musik hade resultatet med största sannolikhet blivit intressantare.

Elvis dröm var att bli en seriös skådespelare. De tidiga filmerna visade tydliga spår på detta, men hela tiden ställdes kravet att han måste framföra några hits i filmerna, något han motvilligt gick med på. Sedan spårade det ur totalt, med alla dessa Hawaii-rullar som ärligt talat är ganska plågsamma att se, trots sin charm.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer