Lovelace

  • Svensk titel: Lovelace
  • Originaltitel: Lovelace
  • Speltid (min): 92
  • Release (Bio): 2013-11-29
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-04-02
  • IMDb: Lovelace

Recension - Bio

1972 hade filmen ”Deep Throat”, eller ”Långt ner i halsen” som den svenska titeln lyder, biopremiär i USA. Till allas, inte minst filmskaparnas, stora överraskning blev filmen en enorm succé. Det påstås ofta att den drog in runt 600 miljoner dollar på biograferna, men ”bara” mellan 35 och 50 miljoner dollar är bekräftade. På den här tiden ägdes många av porrbiograferna av maffian, så vi kan lugnt anta att en hel del pengar inte redovisades korrekt.

Huvudrollen spelades av Linda Lovelace, född Linda Boreman, och denna period av hennes liv står i fokus i nya filmen ”Lovelace”. Här får vi hur Linda träffade den blivande maken Chuck Traynor, hur han introducerade henne till porrbranschen, succén med ”Deep Throat” och livet därefter. Låter kanske som värsta drömlivet, om det inte hade varit för just maken Traynor. Han misshandlade henne, våldtog henne, tvingade henne under pistolhot att ha gangbang med flera okända män och var ett riktigt svin i största allmänhet.

Först efter ett par års helvete lyckades Linda ta sig loss från Traynors klor. Hon lämnade branschen helt, gifte sig och skaffade barn och skrev en bok om sina allt annat än positiva upplevelser. Det är där filmen tar slut, i samband med att boken ”Ordeal” släpps. Lovelace dog i sviterna efter en bilolycka 2002.

I filmen ”Lovelace” spelas hon av en fantastisk Amanda Seyfried, som verkligen imponerar. Minst lika bra är Peter Sarsgaard som gör en riktigt obehaglig tolkning av Chuck Traynor. Dessutom är rollistan välfylld av stora namn; Lindas föräldrar spelas av Robert Patrick och Sharon Stone, hennes motspelare i ”Deep Throat”, Harry Reems, spelas av Adam ”O.C.” Brody och regissören Gerard Damiano av en kusligt lik Hank Azaria. Lägg därtill James Franco (som Hugh Hefner!), Chris Noth, Eric Roberts och Debi Mazar så får ni ett hum om det hela. Sedan måste jag bara nämna den feministiska journalisten som under en intervju med Linda frågar varför hon sysslar med porr; inte kan det väl bara vara jag som tycker att det är ironi på högsta nivå att hon spelas av Chloë Sevigny?

Hur kul jag än tycker det är med en ensemble som denna, är jag dock lite osäker på om det var ett så bra val av regissörerna Rob Epstein och Jeffrey Friedman. Åtminstone så rycktes jag ut ur handlingen varje gång något av alla dessa kända ansikten dök upp, även i minimala roller. Hade filmen i sig varit mer fokuserad och innehållsrik kanske det hade funkat, men med bara 93 minuters speltid blir man snabbt skjutsad genom de olika händelserna utan att få chansen att stanna upp och ägna lite mer tid där det verkligen behövs.

Givetvis kan inte allt få plats i en film, och jag har full förståelse för att vissa händelser väljs bort (till exempel nämns inte ett ord om de korta små porrfilmer, så kallade loopar, som Linda gjorde före ”Deep Throat”, varav en tillsammans med en schäfer) men lite mer innehåll hade filmen bara mått bättre av.

Det är svårt att betygsätta ”Lovelace”. Den är välgjord, snygg och med en imponerande ensemble med Seyfried och Sarsgaard i spetsen, men den går lite väl snabbt undan i svängarna.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer