Cannonball Run 2

  • Svensk titel: Cannonball Run 2
  • Originaltitel: The Cannonball Run II
  • Speltid (min): 108
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-10-16

Recension - Blu-ray/DVD

Efter att ”The Cannonball Run” gjort stor succé på biographer runt om i världen (i USA var det den sjätte mest inkomstbringande filmen 1981) var det självklart att det skulle bli en uppföljare. Hal Needham återvände som regissör och även denna gång ställde sig en imponerande skara skådespelare framför kameran. Burt Reynolds, Dom DeLuise, Dean Martin, Sammy Davis Jr och Jackie Chan återvänder och får den här gången sällskap av Shirley MacLaine, Marilu Henner, Richard Kiel, Frank Sinatra, Telly Savalas och Ricardo Montalban för att nämna några.

Så, vi har ännu en gång en respektingivande ensemble, häftiga bilar och ett fungerande koncept. Vad kan gå fel? Tja, tyvärr valde man att blanda in lite för mycket sidohistoria i form av en maffiauppgörelse och inte nog med att den tar fokus från själva racet, den är dessutom helt ointressant. Det blir helt enkelt för lite tid på vägarna, och för mycket annat tjafs.

Visst finns det fortfarande en hel del roliga scener, men jämfört med den första filmen faller den platt. Reynolds ser lite trött ut, så det blir Dom DeLuise som får hålla uppe ångan i det teamet, vilket han gör alldeles utmärkt. Inte minst när hans alter ego Captain Chaos gör entré.

”Cannonball Run 2” har inte åldrats lika väl som den första filmen i serien och bjuder inte heller på lika många skratt. En tvåa är vad den får i betyg.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer