Field in England, A

  • Svensk titel: Field in England, A
  • Originaltitel: A Field in England
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-10-09

Recension - Blu-ray/DVD

I mitten av 1600-talet pågick det engelska inbördeskriget för fullt. Den bakomliggande orsaken var en serie konflikter mellan det engelska parlamentet och kung Karl I, som enligt parlamenten styrde och ställde precis som han ville.

Filmen ”A Field in England”, regisserad av Ben Wheatley, utspelar sig under detta krig. Platsen för skådespelet är ett fält i England (duh!) där Whitehead, assistent till en alkemist, springer på de två desertörerna Jacob och Friend. Tillsammans lämnar de stridsområdet och försöker hitta en påstått närliggande ölstuga. På vägen möter de irländaren O’Neill, mannen som Whitehead blivit utsänd för att hitta.

O’Neill tar snabbt kommandot och berättar för de andra att det finns en skatt begravd på fältet. Han utnyttjar Whitehead för att hitta platsen för skatten, och de andra för att gräva upp den. Men allt är inte vad det verkar...

”A Field in England” är väldigt trevlig att titta på, rent estetiskt. Den är snyggt fotad i svartvitt, och förmedlar den skitiga miljön på ett trovärdigt sätt. Nu har ju Wheatley gjort det enkelt för sig, om man får uttrycka sig lite plumpt, genom att låta filmen utspela sig helt och hållet på ett stort fält.

Jag har bara ett problem med filmen, och det är att den känns mer som ett personligt experiment än en ”vanlig” film. Vid ett par scener används stroboskopeffekter (en varning för detta utfärdas faktiskt under förtexterna) och stämningen är överlag väldigt mycket arty-farty. Jag har inte sett regissörens tidigare filmer, så jag vet inte om detta är ett återkommande tema, men detta känns väldigt överpretentiöst i ordets mest negativa bemärkelse.

Jag hade velat se samma story göras lite mer rakt på sak, gärna med samma svartvita foto, men med mindre flum.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer