Tower, The

  • Svensk titel: Tower, The
  • Originaltitel: Ta-weo
  • Speltid (min): 121
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-10-30

Recension - Blu-ray/DVD

Det börjar lacka mot jul, och i den enorma skyskrapan Tower Sky planeras det för en storslagen julfest. Ägaren, Mr Jo, har bestämt sig för att bjuda de boende i skrapan samt speciellt inbjudna VIP-gäster till ett ”White Christmas”-party, och han snålar inte på utgifterna. För att se till att det verkligen blir en vit jul har han hyrt in ett antal helikoptrar som ska släppa ut snö över skrapan.

Med festen i full gång, och den influgna snön virvlandes, drabbas en av helikoptrarna plötsligt av kastvindar och slungas med full kraft in i skrapan. Byggnaden fattar genast eld och katastrofen är ett faktum. Ett stort antal gäster är fångade ovanför elden, och stadens tappra brandmän har nu en otroligt svår uppgift framför sig – att få ut så många levande som möjligt innan skrapan rasar.

På insidan försöker samtidigt singelpappan Lee, som arbetar i huset, rädda sig själv, sin dotter och sin potentiella flickvän undan det flammande infernot. Men tiden är knapp och oddsen är inte på deras sida.

Det är att lätt att vid första, och till och med andra, anblicken avfärda Sydkoreanska ”The Tower” som en ren nyinspelning av klassiska ”Skyskrapan brinner” från 1974. Jag är personligen ett stort fan av gamla katastroffilmer i allmänhet och ”Skyskrapan brinner” i synnerhet, så jag tillhör den skara som till en början var aningen skeptisk till ”The Tower”. Efter att ha sett den kan jag bara konstatera att de t är orättvist att bara avfärda den som en nyinspelning. Visst finns det likheter, men det är mycket mer än så. Det finns också en hel del paralleller till terrorattacken i New York den elfte september, något som med hätsk stämning diskuterats på diverse internetforum. Jag tycker dock inte att det känns ”in your face” eller övertydligt, de likheter man kan se tror jag inte är unika för just den händelsen, utan för scenariot som sådant.

Filmen innehåller väldigt mycket cgi, men inget som jag på rak arm kan peka ut på grund av bristande kvalitet utan mer för att ”det där går inte att göra på annat sätt utan att riskera för mycket”. Det är en visuellt sett slående film med en bra balans mellan action och drama.

Jag blev glatt överraskad av ”The Tower”, och den har nu en hedrande plats bland katastroffilmerna i min hylla. Det kommer att bli många återbesök, den saken är klar.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer