Fantastic Voyage

  • Svensk titel: Fantastic Voyage
  • Originaltitel: Fantastic Voyage
  • Speltid (min): 101
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-10-18

Recension - Blu-ray/DVD

Både i USA och i Sovjetunionen (ja, det är en gammal film) har vetenskapsmän tagit fram teknik för att kunna krympa människor och föremål till mikroskopisk storlek. Problemet är att de krympta objekten återfår sin normala storlek efter en viss tid. Forskaren Jan Benes, som jobbar bakom järnridån, har hittat lösningen på problemet och med hjälp av CIA flyr han till väst. Ett mordförsök försätter honom dock i koma, med en blodpropp i hjärnan.

Ett team bestående av läkare, vetenskapsmän och CIA tänker till varje pris rädda livet på Benes, och bedömningen blir att det enda sättet att göra det på är att krympa ner en specialbyggd ubåt med fem besättningsmän till mikrostorlek och sedan injicera dem rakt in i Benes blodsystem där de sedan måste navigera genom hans kropp för att lokalisera blodproppen och skjuta sönder den med sin medhavda laser. Ett litet krux är att de bara har en timme på sig, innan de själva och ubåten börjar växa igen. Det vore ju bäst om de redan lämnat kroppen igen vid det laget...

”Fantastic Voyage” bygger inte, som många tror, på en roman av Isaac Asimov. Anledningen till missförståndet är enkelt; filmbolaget bad Asimov att skriva en bok baserad på filmens manus, men då boken kom ut på marknaden ett halvår före filmens premiär trodde många att det var tvärtom. Så kan det gå.

Första gången jag såg den här filmen var i min barndom, då den visades på SVT. Jag blev genast enormt förtjust i den, och genom årens lopp har jag ägt den på VHS och DVD. Nu släpps den dessutom på Bluray, så det var med glädje jag lade vantarna på den även i detta format. Det var ett par år sedan jag såg den sist, men visst håller den. Okej, effekterna står sig givetvis inte mot dagens dito, men det kan man inte heller begära. Att se denna fantastiska besättning, bestående av bland andra Donald Pleasence och Raquel Welch, glida fram i en nästan surrealistisk tolkning av människokroppen är en härlig upplevelse. Och visst blir det nagelbitande spännande när tiden börjar ta slut för uppdraget, den saken är klar!

”Fantastic Voyage” är ett måste för alla älskare av klassisk science fiction, och jag hoppas att den yngre publiken även kan ta till sig en spännande historia, trots ”mossiga” effekter och fånigt mode.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer