Resident Evil

  • Svensk titel: Resident Evil
  • Originaltitel: Resident Evil
  • Release (Bio): 2002-04-10
  • Release (Blu-ray/DVD): 2002-11-13
  • Tagline: A secret experiment. A deadly virus. A fatal mistake.
  • IMDb: Resident Evil

Recension - Blu-ray/DVD

Spelet Resident Evil var länge påtänkt som långfilm. Amerikas zombiefarbror George A. Romero var inblandad men anlitades i slutändan inte som varken manusförfattare eller regissör. Istället blev det Paul Anderson som åtog sig de båda jobben.

Resident Evil 1-3 är några av mina absoluta spelfavoriter och här får vi alltså se början i långfilmsformat. Till en viss del är filmens story samma som spelets, men bland annat har rollfigurerna ersatts. Det enorma företaget Umbrella driver hemlig forskning under Racoon City i vad som kallas The Hive (ett gigantiskt, underjordiskt forskningscenter). Här framställs och hanteras bland annat mycket farliga virus. En dag händer en olycka och en viruskapsel krossas… Det sprider sig och för att förhindra en katastrof ser den mäktiga centraldatorn, Red Queen, till att vidta åtgärder (alltså att döda alla i byggnaden).

En specialstyrka skickas snart ner för att undersöka och för att stänga ned Red Queen. När de kommit fram märker de att det blir en i stort sett omöjlig uppgift att ta sig tillbaks vid liv…

Paul Anderson har faktiskt lyckats betydligt bättre än väntat. Vi vet alla att det är väldigt ovanligt att filmer baserade på tv/dataspel faktiskt blir sevärda. "Resident Evil" är helt ok – mestadels till och med bra. Det blir mycket action, mycket spänning, och en story som inte skrivits för att gnugga geniknölarna.

Eftersom det handlar om "Resident Evil" så finns det även en hel del skräck inblandat. Tyvärr är inte denna dos tillräcklig: Zombierna får alldeles för lite utrymme, det är inte särskilt mycket gore och en del elakingar bekämpas lite för lätt. Och ska datoreffekter ge liv åt saker som ska skrämma oss, så måste effektskaparna vara skickligare än så här.

Förutom ett halvsegt parti mot slutet är tempot härligt högt och det är svårt att inte dras med. Rummet med laserstrålarna är intressant, Milla Jovovich är en tillgång och slutscenen med polisbilarna är perfekt – hjärtat skriker efter en uppföljare!

Förresten – var man tvungen att ha med scenen med kulan som i rejäl slow motion lämnar pistolen? En liten för tydlig inspiration från "Matrix" som bara känns fånig.

Förvänta dig inte något som överträffar spelen. Förvänta dig inget originellt och fantastiskt. Men Anderson har lyckats bättre än väntat – "Resident Evil" är fartfylld, spännande underhållning.

Skulle dock vara kul att se hur filmen blivit i Romeros händer.

Jörgen Hansson

Kommentarer