About Face

  • Svensk titel: About Face
  • Originaltitel: About Face
  • Speltid (min): 71
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-06-25

Recension - Blu-ray/DVD

Supermodeller. Vi känner alla till begreppet, de flesta av oss kan säkert räkna upp flera stycken vid namn. Jag är personligen totalt ointresserad av modebranschen, men namn som Cindy Crawford, Elle McPherson, Linda Evangelista, Claudia Schiffer med flera har ändå cirkulerat under många år.

Men vad händer när en så kallad supermodell inte är ”super” längre? När de, frivilligt eller inte, lägger ner modellandet på den nivån och ägnar sig åt annat? Hur ser de själva på sitt yrke och de liv de levt?

I dokumentären ”About Face” låter regissören Timothy Greenfield-Sanders oss träffa ett flertal modeller från förr, vissa fortfarande aktiva i branschen, andra lyckligt ”pensionerade”. Bland kvinnorna som intervjuas om sina liv finns bland annat Carmen Dell’Orefice, som vid 1947 prydde omslaget till Vogue och som fortfarande är aktiv vid 83 års ålder. Vi får även höra Beverly Johnson berätta om klimatet i branschen när hon 1974 blev den första svarta modellen på Vogues omslag. Lägg därtill historier från Jerry Hall, Isabella Rossellini, Christie Brinkley, Paulina Porizkova, Carol Alt, Christy Turlington och många, många fler, och vi får ett smörgåsbord av anekdoter och livshistorier som är betydligt intressantare än vad man först kanske tror.

”About Face” var en positiv överraskning. Dessa starka kvinnor har ofta viktiga historier att berätta om en ofta smutsig bransch, och de får definitivt kämpa mot de fördomar som många har om ”dumma modeller”. Detta är smarta, starka kvinnor, tro inget annat!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer