Blue Jasmine

  • Svensk titel: Blue Jasmine
  • Originaltitel: Blue Jasmine
  • Speltid (min): 98
  • Release (Bio): 2013-08-23
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-01-15
  • IMDb: Blue Jasmine

Recension - Blu-ray/DVD

Jasmine hade allt. En snygg, framgångsrik make, ett fantastiskt hem i New York, en garderob de flesta kvinnor skulle kunna döda för och ett socialt liv utan dess like. Men när maken fängslas för skattebrott och nästan alla deras egendomar beslagtas rasar allt för henne. Utan mer än ett par spänn på fickan och ett par exklusiva resväskor flyttar hon hem till sin syster Ginger, som lever ett helt annat sorts liv i San Fransisco.

Nu är det dags för Jasmine att vakna och känna doften av kaffe, samtidigt som hon måste skaffa sig ett arbete för att kunna försörja sig och framförallt försöka hålla nerverna under kontroll. Det visar sig snart att ingetdera är så lätt.

Woody Allen är tillbaka med ännu ett drama, nu åter i USA efter att ha turnerat runt i Europa de senaste åren. Den här gången har han valt att inte ställa sig framför kameran, vilket undertecknad tackar för, utan låter sina skådespelare sköta den biten. Och det gör de verkligen med bravur! Cate Blanchett är fullkomligt strålande i huvudrollen som Jasmine, och Sally Hawkins är också fantastiskt bra som systern Ginger. Den skattefifflande maken spelas briljant av Alec Baldwin, och i andra roller ser vi bland annat komikerna Louis C.K. och Andrew Dice Clay, båda i betydligt seriösare och mer dramatiska roller än vad vi är vana vid.

Jag kan erkänna att jag aldrig varit ett stort fan av Allen, men ”Blue Jasmine” är en fin, gripande och enormt välspelad film som jag varmt rekommenderar alla och envar. Gillar ni inte Woody Allen? Strunta i det, se den ändå!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer