Expendables 3, The

  • Svensk titel: Expendables 3, The
  • Originaltitel: The Expendables 3
  • Speltid (min): 127
  • Release (Bio): 2014-08-13
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-12-15
  • IMDb: Expendables 3, The

Recension - Bio

Tid: Fredag 8 augusti 2014 kl. 10.00.
Plats: SF Bergakungen, Göteborg
Uppdrag: Se "The Expendables 3"

Så var det då dags. Om en halvtimme släcks lamporna i salongen och jag ska äntligen få ta del av ännu ett nytt actionspäckat äventyr med Stallone och grabbarna. Jag förväntar mig inte en potentiell Oscarvinnare, utan snarare ett j-a röj och hög underhållningsnivå. Om knappt tre timmar vet jag huruvida mina förväntningar är rimliga eller inte, men först måste jag skriva under ett embargo och lova att jag inte publicerar något om filmen förrän tidigast tisdagen den 12 augusti kl. 08:00, samt lämna ifrån mig min telefon och den tablet jag skriver detta på. Kan kännas lite överdrivet med tanke på att filmen redan spridits på nätet i DVD-kvalitet, men det är bara att göra det. Vi ses på andra sidan!

Tre timmar har gått sedan jag avslutade det förra stycket och jag har hämtat ut mina saker, tänt en cigarr och tagit en promenad för att smälta intrycken jag fick i Bergakungens VIP-salong. Om jag är nöjd med filmen? Absolut!

I "The Expendables 3" är hela teamet, inklusive veteranen Doc (Wesley Snipes), mitt uppe i ett farligt uppdrag när Barney Ross (Stallone) plötsligt ser ett spöke från det förflutna: Conrad Stonebanks (Mel Gibson), mannen som en gång i tiden bildade The Expendables tillsammans med Ross men som senare gick över till "den mörka sidan". Fram till detta ögonblick var Ross övertygad om att Stonebanks var död, efter att själv skjutit honom. Uppdraget misslyckas, och en av teammedlemmarna skadas på kuppen.

Tillbaka i USA grunnar Ross på livet och döden, och inser att även om han själv inte har något problem med att hamna i en omarkerad grav utan någon som sörjer honom kan han inte acceptera samma öde för sina kamrater. Han upplöser därför teamet med omedelbar verkan, något som tar hårt på de andra medlemmarna, inklusive Lee Christmas (Statham), Gunnar (Lundgren) och Toll Road (Couture).

Ross kan dock inte släppa tanken på att Stonebanks är kvar där ute och ställer till med jävelskap. Tillsammans med rekryteraren Bonaparte (briljant spelad av Kelsey Grammer) samlar han ihop ett nytt, ungt team. Men är det verkligen lösningen på problemet?

Ålder är ett återkommande tema i de här filmerna. I tvåan var det Liam Hemsworths karaktär som fick de andra gubbarna att inse att de inte längre kan göra allt de kunnat tidigare, och insikten om att inte längre vara det hetaste på marknaden fortsätter att göra sig smärtsamt påmind även i den tredje filmen. Men, som de säger, gammal är ändå äldst…

Stallone och kompani får som sagt lite nytt sällskap den här gången, och skådespelarmässigt är det av varierande kvalitet. Det är väldigt kul att se Wesley Snipes tillbaka på duken efter sina problem med rättvisan, och det här är verkligen hans rätta element. Kelsey Grammer är som jag tidigare nämnt lysande som rekryteraren Bonaparte, en roll som först var tänkt för Nicolas Cage. Bruce Willis lyser tack och lov med sin frånvaro, han krävde ett högre gage än vad som erbjöds och då blev det tack och adjö. Istället får vi ingen mindre än Harrison Ford och fan ta mig om han inte till och med ser ut att ha roligt! De nya rekryterna spelas av Glen Powell, Victor Ortiz, den före detta glittrande vampyren Kellan Lutz samt MMA-fightern Ronda Rousey, som första(?) kvinna i teamet. Det är Lutz och Rousey som får mest tid på duken, och även om de klarar sig bra, framförallt i actionscenerna, så är det tydligt att de inte är lika rutinerade som skådespelare. Speciellt Rousey skulle må bra av ett par lektioner. Det behovet har däremot inte Antonio Banderas, som spelar före detta elitsoldaten Galgo och som faktiskt får några av filmens roligaste scener.

Sedan måste vi bara prata lite om Mel Gibson. Denna så skicklige skådespelare som klantat till det så med sina antisemitiska tirader och våldsamma hot mot flickvänner. Det är inte det bästa sättet att hålla sin karriär levande, och åtminstone jag har saknat skådespelaren och regissören Mel. I ”The Expendables 3” får han för andra gången i sin karriär spela skurken (första gången var i ”Machete Kills” härom året) och han gör det med bravur. Ända sedan ”Dödligt Vapen”, och kanske till och med tidigare, vet vi att få kan få till en galen blick som heter duga, och att han kan fightas ordentligt.

Han får till och med chansen att använda Riggs ”signature move”, vilket var kul att se. Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att Mel Gibson mycket väl kan vara det bästa med filmen.

När det blev känt att ”The Expendables 3” skulle få en PG13-rating i USA istället för R blev det ett j-a liv bland fansen, som var rädda att det skulle bli en barnfilm. Oron är absolut obefogad! Filmen är fylld av action och våld, skillnaden är att vi inte får se lika mycket CGI-blod skvättande överallt och ärligt talat är det inget jag saknar.

Med ”The Expendables 3” får man precis vad man förväntar sig – 100% action från början till slut, mixat med lite ostiga repliker och gamla, saknade catch-phrases. Det är inget filmiskt mästerverk, men den gör mig glad.

VÄLDIGT glad.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer