Apornas Planet: Uppgörelsen

  • Svensk titel: Apornas Planet: Uppgörelsen
  • Originaltitel: Dawn of the Planet of the Apes
  • Speltid (min): 130
  • Release (Bio): 2014-07-18
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-11-24
  • IMDb: Apornas Planet: Uppgörelsen

Recension - Blu-ray/DVD

Det har gått tio år sedan Caesar och hans band av primater slog sig fria från mänsklighetens bojor och flydde till skogarna utanför San Fransisco. Under den tiden visade det sig att det läkemedel mot Alzheimers som tagits fram, samma läkemedel som låg bakom Caesars intelligens, orsakade en epidemi bland mänskligheten. Miljardvis av människor världen över insjuknade och dog i det som kom att kallas apinfluensan (även om aporna inte hade något med det att göra), och nu lever bara några få immuna människor kvar i det forna San Fransisco.

Samtidigt, i skogarna utanför, frodas apsamhället. Caesar och hans högra hand Koba ser till att aporna lever efter mottot ”apa dödar inte apa” och allt flyter på finfint. Tills den dag en grupp människor tar sig ut i skogen för att försöka få liv i det gamla energiverket. Caesar kan tänka sig att hjälpa till, om människorna sedan lämnar aporna i fred igen, men Koba håller inte med. Hans hat mot mänskligheten är allt för djupt, och snart är splittringen ett faktum. Inte nog med att Caesar måste försöka förhindra ett krig mot människorna, risken för inbördeskrig är i det närmaste lika stort.

”Apornas Planet: (R)evolution” blev en rejäl hit när den kom 2011, och nu är det dags för den oundvikliga uppföljaren. Och ta mig fan om den inte blev ännu bättre! Andy Serkis är tillbaka som Caesar, medan samtliga människor är nya ansikten. Men ärligt talat, vem bryr sig om människorna i en sådan här film? Inte jag i alla fall, och med tanke på att de flesta av de mänskliga karaktärerna är där bara för att fylla en stereotyp är det lika bra att koncentrera sig på primaterna istället. Effekterna är fantastiskt bra, och det är faktiskt riktigt svårt att tänka sig att de inte är ”där”, utan helt skapade med datorers hjälp. Imponerande!

”Apornas Planet: Uppgörelsen” är en väldigt underhållande film, men samtidigt fungerar den ypperligt som en kommentar om samhället som sådant.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer