American Pie

  • Svensk titel: American Pie
  • Originaltitel: American pie
  • Speltid (min): 95
  • Release (Bio): 1999-05-01
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-06-08
  • Tagline: There's something about your first piece.

Recension - Blu-ray/DVD

Jag har sett en himla massa s.k. ungdomsfilm, collegefilm och high school film från USA och jag måste säga att jag sällan blir det minsta imponerad av dessa. De är oftast så urkorkade, urholkade och intelligensbefriade som en film nu kan bli.

Bedöm då min fasa då jag satt nyporna i American Pie som man önskade en recension på. Ytterst skeptisk och med några varningsord till min sambo laddade jag filmen i DVD spelaren. Att Aftonbladets filmkritiker citerades på konvolutet gjorde mig inte bättre till mods. Han menade att det var frågan om en uppiggande och rolig film… eller nåt! Jag, som inte framför filmkritik precis på samma sätt som de journalister som petigt beskådar allehanda alster med lupp för att sedan bedöma verket enligt allmänna riktlinjer som oftast förkastar det som vanligt folk gillar. Kanske jag nu generaliserar, men faktum är att de kritiker som jag nu syftar på skriver sällan gott om alster som jag anser ha ett stort underhållningsvärde. Nåja, skit samma och låt oss gå till saken.

Efter misstankarna och varningsorden startade filmen och då verket hade nått sitt slut kunde jag enkelt konstatera att sällan har jag skrattat så mycket. Skrattat är kanske fel ord, men det må beskriva det faktum att både jag, min sambo satt och skrek av skratt. Vi höll på att pissa på oss av garv.

Varför?

Ja det kan man undra såhär dagen efter. Filmen handlade ju precis om samma sak som vi sett i ett otal amerikanska ungdomsfilmer: Killarna är oskulder och gör vad som helt för att få knulla, flickorna gör motstånd och i slutet blir allt bra. Vad finns det i denna film som lyfter den till en kategori som överlappar alla standardfilmer som ungdomen sölas ner med? Jag tror att det är ärligheten. Man hymlar inte om onani, fula ord används, det finns knappt några gränser för vad man är villig att genomgå, nördar, bufflar och elakheter till gränsen av god smak. Nä, ÖVER all god smak!!!

Skådespelarna är unga och vid inspelningstillfället mer eller mindra okända, men de är klippta och skurna i sina roller. Regin är varken bättre eller sämre än i andra liknande verk, men manuset och klippningen väger upp helheten. För att inte tala om musiken som för en gångs skull är mycket bra.

Några ord om bild och ljud. Jag skulle tro att jag aldrig har hört ett så balanserat och bra ljud i en ungdomsfilm. Bara det gjorde att man blev på gott humör. Bilden är bra och färgerna sitter där de ska. På menysidan kan man skratta åt några slopade scener och som vi alla vet är oförberedd och spontan skratt det roligaste som finns.

Även om American Pie inte är en visuellt uppeggande upplevelse så är den värd att skaffa. Utan tvekan.

Jan Ahlgren

Andra recensioner

Kommentarer