General, The

  • Svensk titel: General, The
  • Originaltitel: The General
  • Speltid (min): 75
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-06-11

Recension - Blu-ray/DVD

Det finns filmklassiker och det finns FILMKLASSIKER. Till den senare kategorin hör tveklöst Buster Keatons mästerverk ”The General”, eller ”Så går det till i krig” som den hette på bio när det begav sig, från 1926. En otroligt snygg och välgjord komedi från stumfilmseran, med stunts (av Keaton själv) som än idag imponerar.

Keaton spelar Johnnie Gray, lokförare med två kärlekar i livet; den sköna Annabelle och hans ståtliga lokomotiv ”The General”. För att imponera på Annabelle försöker Johnnie gå med i sydstaternas armé, bara för att få nobben då de anser honom mer användbara som lokförare. Annabelle, missledd av sin bror och far, tolkar dock Johnnies brist på uniform som ett tecken på feghet och förbjuder honom att tilltala henne förrän han är iklädd en riktig uniform.

Olycklig återvänder Johnnie till järnvägen, övertygad om att aldrig mer få se Annabelle. Men allt eftersom kriget pågår möts deras vägar igen. När dessutom Johnnies älskade tåg blir stulet av nordstatssoldater visar sig en ny, modig sida hos honom. ”The General” ska återfås, kosta vad det kosta vill!

”The General” var Keatons egen favorit av alla de filmer han gjorde, och det är lätt att förstå att han var väldigt stolt över den. Karismatisk som få, och än mer akrobatisk, visar han helt enkelt var skåpet ska stå.

Det är inget snack om saken. Detta är, precis som ”alla” säger, ett mästerverk. Att denna eminenta utgåva innehåller, förutom en digitalt restaurerad version av filmen, inte mindre än ytterligare åtta(!) Keaton-filmer gör det bara till ett ännu mer givet köp.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer