Room 237

  • Svensk titel: Room 237
  • Originaltitel: Room 237
  • Speltid (min): 102
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-05-14

Recension - Blu-ray/DVD

”The Shining”. Stanley Kubricks filmatisering av Stephen Kings roman, en film lika älskad av den stora massan som hatad av King själv. En mycket välgjord rysare som trollbinder publiken än idag, nästan 35 år efter premiären.

Men är ”The Shining” som en transformer, det vill säga ”more than meets the eye”? Enligt många konspirationsteoretiker där ute är svaret på den frågan ett rungande ”JA!”. Folk har trott sig se självklara kopplingar till de vitas slakt på Amerikas urinvånare, andra tror sig se uppenbara bevis för att månlandningen 1969 är fejk och att just Stanley Kubrick regisserade filmerna från månlandningen. Tydliga tecken på det ska vara en viss tröja som lille Danny har på sig i vissa scener samt att det klassiska mönstret på mattorna i hotellkorridoren ska se ut som Apolloprojektets uppskjutningsområde uppifrån.

I dokumentären ”Room 237” presenteras flera av dessa konspirationsteorier och diskuteras med stor entusiasm av människor som är övertygade om att de är sanna. Jag tycker själv att det är väldigt intressant att läsa och höra om olika konspirationsteorier (även om jag inte tror på dem själv) och därför var det riktigt kul att till slut få se denna omtalade dokumentär.

Även om jag inte blev besviken på filmen, känner jag att ”se om”-faktorn är väldigt låg. Däremot väcks suget att se om ”The Shining” igen.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer