Jack Ryan: Shadow Recruit

  • Svensk titel: Jack Ryan: Shadow Recruit
  • Originaltitel: Jack Ryan: Shadow Recruit
  • Speltid (min): 101
  • Release (Bio): 2014-01-17
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-06-04

Recension - Blu-ray/DVD

Jack Ryan är tillbaka! Eller ja, även om detta är den femte filmen i ordningen om Tom Clancys CIA-agent så utspelar den sig många år före de andra. Det är nämligen i ”Jack Ryan: Shadow Recruit” som vi får bakgrundsstoryn, vi får veta hur den unge Jack för första gången kommer i kontakt med sin blivande arbetsgivare CIA och dessutom följa med på hans första fältuppdrag. Spännande värre!

Först och främst vill jag klargöra att till skillnad från de tidigare filmerna (”Jakten på Röd Oktober”, ”Patrioter”, ”Påtaglig fara” och ”The Sum of All Fears”) bygger inte denna film på en bok av Tom Clancy, utan ska ses mer som en reboot av serien i ”modern” tid. Jag har personligen inga som helst problem med det utan hänger gärna med på en ny sväng.

Den här gången spelas Jack Ryan av Chris Pine, troligtvis mest känd för att ha en av huvudrollerna i en annan stor rebootserie, nämligen ”Star Trek”, där han spelar kapten James Tiberius Kirk. Pine gör en mycket bra insats och tar med heder över rollen från Alec Baldwin, Harrison Ford och Ben Affleck. Till sin hjälp har han bland annat en strålande Kevin Costner som hans chef, Keira Knightley som flickvän samt Kenneth Branagh som rysk skurk (som dessutom har vår egen Peter Andersson som hejduk). Branagh, som också regisserat, ser ut att stortrivas som halvslemmig ryss.

”Jack Ryan: Shadow Recruit” är spännande och actionfylld, och både frun och jag satt på helspänn i soffan under filmens gång. Jag kan ärligt erkänna att det inte är ofta som jag blir så involverad i en film av det här slaget men här har Branagh verkligen lyckats över all förväntan. Något som hade kunnat bli högst medelmåttigt har blivit en väldigt underhållande och väl genomförd actionthriller som jag absolut kommer att se om fler gånger.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer