Salvation, The

  • Svensk titel: Salvation, The
  • Originaltitel: The Salvation
  • Speltid (min): 89
  • Release (Bio): 2014-09-12
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-01-12
  • IMDb: Salvation, The

Recension - Bio

Det är 70-tal i Amerika. 1870-tal för att vara exakt. Jon och Peter är två kompisar från Danmark som efter kriget emigrerade till det stora landet i väster för att söka lyckan som nybyggare. Efter åtta år har de lyckats få ihop en bit land och det går tillräckligt bra för att Jon ska kunna skicka efter sin fru och son.

Efter ett hett efterlängtat möte på tågperrongen sätter sig den återförenade familjen på diligensen för att komma till sitt nya hem, men ödet vill annorlunda. Deras sällskap på diligensen är nämligen två ökända revolvermän, och nymuckade från fängelset fattar de ganska snabbt tycke för Jons fru...

”The Salvation” är något så ovanligt som en danskbrittisk western, och jag erkänner villigt att jag blev mycket skeptisk när jag först hörde talas om den. Jag menar, dansk western? Med Mads Mikkelsen och Mikael Persbrandt? Näää... Men sedan kom den första trailern, och min nyfikenhet väcktes. Det ser ju inte så tokigt ut, det kanske inte blir en kalkon trots allt? Efter att nu ha sett filmen i sin helhet kan jag med glädje säga att det är långt ifrån en kalkon, detta är riktigt bra!

Mads Mikkelsen spelar Jon, och Mikael Persbrandt spelar hans bäste vän Peter. Mikkelsen är, som vanligt, väldigt bra och Persbrandt behöver absolut inte skämmas för sig heller. I andra stora roller ser vi Jeffrey Dean Morgan (”Watchmen”), Eva Green (”Casino Royale”, ”Sin City: A Dame to Kill For”), Jonathan Pryce (”Tomorrow Never Dies”) och den gamle fotbollsspelaren Eric Cantona.

Det är en visuellt sett väldigt snygg film, som målar upp en ruffig, skitig och brutal värld där lagen inte kommer i första hand. Stundtals obehaglig, men det går aldrig över gränsen. Jag är djupt imponerad över att det idag, 2014, fortfarande kan göras westerns av så pass hög kvalitet. Att det dessutom är danskar och britter, kanske inte de man främst förknippar med denna genre, är än mer imponerande.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer