Birth of the Living Dead

  • Svensk titel: Birth of the Living Dead
  • Originaltitel: Year of the Living Dead
  • Speltid (min): 76
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-10-22

Recension - Blu-ray/DVD

George A. Romeros minst sagt klassiska "Night of the Living Dead" från 1968 behöver ingen närmare presentation. Få är de som inte känner till denna banbrytande film som gjorde zombien till ett vardagsbegrepp. Med ett otal uppföljare, nyinspelningar, nyinspelningar av uppföljare, nytolkningar och Gud vet allt har denna film en given plats i filmhistorien.

I dokumentären "Birth of the Living Dead" berättar ett antal olika filmskapare, filmkännare, skådespelare och även Romero själv om hur filmen blev till. Från att ha jobbat med reklamfilm till att göra en skräckfilm med i det närmaste ingen budget alls och med helt okända skådespelare (många av de medverkande är inte skådespelare alls, utan finansiärer och kompisar som fick hoppa in där det behövdes) var det inte mycket som talade om att filmen skulle bli en succé, eller ens färdigställd.

Fylld av anekdoter från inspelningen, samt analyser om hur filmen påverkat och påverkats av det politiska läge som rådde då, är det en intressant dokumentär, även om de mer insatta fansen antagligen redan känner till det mesta sedan tidigare. Är man däremot lite "grön" på området, kanske till och med bara fått sin zombiedos genom nyare alster som "World War Z" och "The Walking Dead" är detta ett givet köp. Inte minst då filmen som skapade genren, "Night of the Living Dead" faktiskt finns med i sin helhet bland extramaterialet på skivan!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer