Open Windows

  • Svensk titel: Open Windows
  • Originaltitel: Open Windows
  • Speltid (min): 96
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-11-26

Recension - Blu-ray/DVD

Nick är en nörd. Jo, det är sant. Han driver en idolsida på nätet, dedikerad till skådespelerskan Jill Goddard där han publicerar skvaller, bilder, allt han kan komma över. Efter att ha vunnit en tävling på internet (förstås) sitter han nu på ett hotellrum och väntar på att få gå ut och äta middag med just Jill Goddard. För att få tiden att gå sitter han med sin laptop igång och tittar på en streamad presskonferens med Jill om hennes kommande film.

Plötsligt tar en man vid namn Chord kontakt med honom på datorn. Han meddelar Nick att middagen är inställd, men att han kanske kan ordna ett möte med Jill ändå, så länge Nick gör som han blir tillsagd. Snart är Nick indragen i något mycket större och farliga än han någonsin anat, och både hans och Jills liv står på spel.

”Open Windows” är en spännande thriller regisserad av Nacho Vigalondo. Estetiskt sett är den lite udda, men läcker, då i stort sett allt är sett ur en webkameras synvinkel. Det vi ser är skärmen på Nicks laptop, med webkamerafönster, chatfönster och en massa annat igång. Som sagt, udda men läckert, och det fungerar verkligen.

I rollen som skådespelerskan Jill Goddard ser vi före detta(?) porraktrisen Sasha Grey, som nu verkar ha sadlat om till att göra mainstreamfilm och det med lyckat resultat. Hon är bra, och vet man inte vem hon är skulle man inte gissa hennes bakgrund. Nick spelas av Elijah Wood, som efter ”Maniac” än en gång visar att han är en skicklig skådespelare som har mycket mer att ge än att springa omkring barfota bland tomtar och troll.

Jag gillade ”Open Windows” skarpt, det är en nyskapande och genuint spännande film som jag varmt rekommenderar.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer