Beck - Rum 302

  • Svensk titel: Beck - Rum 302
  • Originaltitel: Beck - Rum 302
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-03-16
  • Release (Streaming): 2015-01-01
  • Streamingplattform: C More
  • IMDb: Beck - Rum 302

Recension - Streaming

I den svenska polisfilmsgenren är radarparet Martin Beck (Peter Haber) och Gunvald Larsson (Mikael Perbrandt) en institution. Det här är faktiskt den tjugosjunde rullen i ordningen sedan starten 1997. Gunvald säger själv att han inte är 30 längre, men trots det känns inte filmserien trött. Snarare vital.

Skådisarna är skickliga och kan det här. Som vanligt är varenda scen med Persbrandt njutbar. Man vill inte annat än att Gunvald Larsson ska hålla i ALLA förhör. Mikael Syrén (Ulveson & Herngren, Kvarteret Skatan) är ny som manusförfattare och gör ett riktigt bra jobb i alla avseenden.

För det första är brottsintrigen spännande. Som tittare kan man själv lista ut vem som har gjort vad om man är tillräckligt uppmärksam på subtila ledtrådar. En ung kvinna hittas mördad i rum 302 på ett hotell i Stockholm. Huvudmisstänkt är en cynisk brat som utan skrupler omfamnar huvudstadens festsugna nattliv och ytliga köttmarknad.

För det andra lyckas Syrén med rollfigurernas relationer, vilket är en nog så viktig pusselbit. Ensamvargarna Beck & Larsson blir mer mänskliga när storyn förstärks med gästspel från Larssons ertappade systerdotter, och ett sidospår där Becks dotter Inger (Rebecka Hemse) dejtar en poliskonstapel med bar överkropp.

Till och med fumlige lillsnuten Oskar (Måns Nathanaelson) hinner med en liten charmig kärlekshistoria samtidigt som en ny excentrisk chef (Jonas Karlsson) gör bullrig entré med piketstyrkan i högsta hugg. En Facebookletande socionom med datorkunskaper ansluter också till utredningsteamet. Här sår man små frön som lär växa till sig i kommande Beckfilmer. Och de vill man gärna se om de håller samma klass som Rum 302.


Karlssons klenaste

Intromusiken är något fattig. Kunde de inte komponerat något mer dramatiskt?


Karlsson klockrenaste

Gunvald Larssons aggressiva oneliner (fast kanske inte helt ordagrant): ”Nu svarar du på mina frågor och sen kan du själv cykla till Apoteket!”

"Beck: Rum 302" hade premiär på Video on Demand 1 januari 2015, och släpps på DVD och Blu-ray 16 mars 2015 /Red.

Johan Karlsson

Kommentarer